به گزارش صدای بورس شرکتها در مرداد ماه امسال در مجموع شاهد کاهش تولید بودند. روند کاهش تولید از اوایل بهار و با قطعیهای برق آغاز شد. البته در فصل زمستان نیز شاهد قطعی گاز و کاهش تولید صنایع خواهیم بود. حال و روز قیمتهای فروش هم چندان خوب نیست. قیمت گندله نسبت به اوج خود سقوط ۳۰ درصدی داشته است. قیمت فولاد نیز روند نزولی دارد و در بازارهای جهانی زیر ۴۵۰ دلار رسیده و قیمت اسلب کمتر از بیلت شده است. با این حال، قیمت دارو، لوازم خانگی و لاستیک و خودرو رشد اندکی داشته است. بازگشایی نمادهای سهگانه ممسنی، کازرو، دهدشت با سه قیمت با اختلاف نزدیک به ۵۰ درصدی، با وجود شباهت بالا تعجب برانگیز بود. قیمتهای بازگشایی بین ۱۰۵۰ تا ۱۵۰۰ تومان بود. هنوز موضوع دادگاه این شرکتها مشخص نشده است، اما در صورتی که دادگاه به نفع این شرکتها رأی دهد، میتواند جهش قیمتی دیگری را داشته باشند.
در گروه دارویی، «درازی» عرضه اولیه شد و «دکیمی» بیشترین انتفاع را از این موضوع خواهد برد. در عین حال دکیمی در این هفته خبر از افزایش نرخ با افشای الف داد. مصوبهای در فضای مجازی در خصوص نرخهای جدید آبونمان تلفن ثابت دست به دست میشود که در صورت اعمال میتواند به زیان بخش تلفن ثابت شرکت مخابرات پایان دهد. در این نماد، اجازه تجدید ارزیابی از داراییهای غیر سند تک برگ نیز تا حدودی سبب صف خرید در نمادهایی مانند «اخابر» و «وملی» شد.
صف خرید هفته
در این هفته شاهد بازگشایی «اتکاسا» بودیم که با صف خرید سنگین همراه شد. در گروه سیمانی، نحوه قیمتگذاری قیمت پایه و سقف ۱۰ درصدی رقابت، سبب کاهش نرخهای فروش شده است. البته نزدیکی به فصل سرما و کاهش فعالیتهای ساختمانی در کشور نیز میتواند در کنار کاهش قطعی برق و افزایش تولیدات شرکتها در این خصوص مؤثر باشد. در گروه خودروهای تجاری، «خاور» همچنان با رشد همراه است. اما «خکاوه» با ارزش بازار یک ششم خاور در این روزها مورد توجه قرار گرفته است. خاور پس از تبدیل حق تقدمها به سهام، با صف فروش روبهرو شد که چند ساعتی بیشتر دوام نداشت و با خرید سنگین و میلیارد سهمی، به صف خرید تبدیل شد.
حال و روز سرخابیها بعد از بازگشایی
استقلال و پرسپولیس پس از بازگشایی با صف فروش روبهرو شدند. پرسپولیس متعادل و استقلال همچنان صف فروش است. با وجود عرضه سهام این شرکت به مردم، هنوز اتفاقی در خصوص درآمدها و شفافیت این شرکتها رخ نداده است. در مجموع گروههای کوچک و شاخص هموزن عملکرد بهتری نسبت به شاخص کل و شرکتهای بزرگ داشتهاند.
در گروه پالایشی، کرک اسپردها کاهش یافته اما همچنان بالاست. در این گروه، انتظار برای اصلاح ساختار صندوق پالایش وجود دارد و در صورت اصلاح، جهش مناسب سودآوری خواهد داشت. گروه شوینده و لاستیک در تلاش برای افزایش نرخ هستند. گروه خودرو با بلاتکلیفی بلوکها معاملات ضعیفی دارد و در فاز اصلاح قیمتی است. قیمتهای جهانی در مدار نزول است، آلومینیوم به کف یکساله حدود ۲۲۰۰ دلار رسیده و روی ۳۱۰۰ دلار را به خود دیده و نفت در محدوده ۹۰ دلار قرار گرفته و حدود ۳۰ درصد کمتر از اوج یکساله اخیر خود است. مس در زیر ۷۰۰۰ دلار قرار گرفته و طلا ۱۷۰۰ دلار را دیده است. به نظر سیاستهای افزایش نرخ بهره در ایالات متحده تحت تأثیر تورم سبب تضعیف قیمتهای جهانی و تقویت شاخص دلار شده است.
روزهای تاریک رمزارزها
در این روزها شاهد نوسانات رو به نزول در عمده رمزارزها هستیم. به نظر عمده سرمایهها در بازارهای جهانی تحت تأثیر نگرانی از رکود به سمت اوراق با درآمد ثابت در حال حرکت است.
بوی رکود در سه سمت دنیا
اروپا، آمریکا و چین هریک به طریقی در آستانه یک رکود قرار دارند. چین به دلیل شیوع کرونا مجددا قرنطینه سختی را شروع کرده و به نظر فعالیتهای اقتصادی در این کشور کاهش خواهد یافت. احتمالا این کشور رشد اقتصادی پایینی را خواهد دید. در اروپا قطعی گاز میتواند از سمت روسیه و تعیین سقف قیمتی روسیه میتواند اثر منفی بر این منطقه داشته باشد و در آمریکای شمالی و در ایالات متحده نیز افرایش شدید نرخ بهره میتواند سبب رکود اقتصادی شود. این رکود اقتصادی عمدتا بر کامودیتیها اثر دارد که دو سوم بازار ما را شامل میشود اما صنایع دیگری میتوانند از این موضوع منتفع شوند، صنایعی که مصرفکننده کامودیتی هستند. در این بین میشود به صنایع لاستیک اشاره کرد که شاهد کاهش قابل توجه قیمت کائوچو طبیعی در هفتههای اخیر هستیم. در گروه شوینده قیمت مواد شیمیایی مصرفی در حال کاهش است. در گروه کاشی و سرامیک اوضاع شرکتها تحت تأثیر اجرای طرحهای توسعه و افزایش تولید و تقاضا در کشور عراق مطلوب ارزیابی میشود. درآمدهای بادآورده نفتی در ماههای اخیر در کشور عراق سبب افزایش تقاضا برای کاشی شده است.
قیمت پی وی سی به کمتر از ۱۰۰۰ دلار رسیده و احتمالا بخشی از شرکتهای پی وی سی با سقوط حاشیه سود همراه خواهند بود اما در گروه الفین، پرواتیلن که همواره چسبندگی بالا داشت حالا شاهد نزول است. بهنظر میآید که این گروه نیز میتواند تأثیر منفی بپذیرد اما در اورهایها وضعیت معکوس است. قیمت اوره به شدت در حال افزایش است و به فصل تقاضای اوره در نیمکره جنوبی نیز نزدیک میشویم. همچنین اورهسازها در حال پیگیری وصول مطالبات خود از دولت و یا تهاتر آن هستند که بهنظر میآید در صورت وقوع میتواند خبر خوبی برای این گروه باشد. روانکارهای مصرف داخلی از جمله «شبهرن» و «شنفت» از کاهش قیمت بلوکات احتمالا منتفع میشوند هرچند نمادهای صادرات محور مانند «شسپا» میتواند از این موضوع اندکی متضرر شود.
نا امیدی از برجام در اولین روز هفته شاخص با کاهشی حدود
یک درصدی به رقم یک میلیون و ۴۲۶ هزار واحدی رسید. در بازار کلیت فشار فروش هم سهام کوچک هم سهام بزرگ دیده میشد. ناامیدی و کم رنگ شدن انتظارات برجامی و همینطور کاهش قیمتهای جهانی باعث فشار عرضه و شدت گرفتن خروج نقدینگی حقیقی از بازار شد. ارزش معاملات خرد حدود ۲۸۰۰ میلیارد تومان و خروج نقدینگی حقیقی ۴۳۰ میلیارد تومان ثبت شد. «فپنتا» و «شپدیس» بیشترین ورود نقدینگی حقیقیها و «حکشتی» و «وساپا» بیشترین خروج نقدینگی حقیقیها را ثبت کردند. اخبار ضد و نقیض برجامی و شروط طرف ایرانی و همینطور نزدیک شدن به انتخابات کنگره آمریکا در آبان ماه احتمال به تعویق افتادن مذاکرات را افزایش داده است.
کاهش صف فروش با افزایش دامنه نوسان
در دومین روز هفته، با توجه به نزدیک شدن شاخص کل به حمایت تکنیکالی یک میلیون و ۴۲۰ هزار واحد، فشار عرضهها کاسته شد و بازار متعادلی داشتیم. افزایش دامنه نوسان به ۷ درصد باعث کاهش صف در بازار و زودتر به تعادل رسیدن بازار شده است. گروه زراعتی با تقاضا مواجه شد و در مقابل نمادهای برجامی با افزایش عرضه روبهرو بودند. با توجه به نوسانات قیمتهای جهانی، گروههای شیمیایی و فرآوردههای نفتی به همراه هلدینگهای وابسته، بیشترین خروج پول را ثبت کردند. در نهایت شاخص کل با کاهشی جزیی به رقم یک میلیون و ۴۲۶ هزار واحدی رسید. از اخبار دیگر این روز صحبتهای رئیس سازمان خصوصیسازی در مورد وثیقه بودن سهام خودروسازان نزد بانکها بود که هیچ ارزش گذاری توسط دولت درباره این بلوکها انجام نخواهد شد.
رأی اثرگذار دیوان عدالت
در روز دوشنبه بازاری به نسبت بهتر را شاهد بودیم که به تدریج با افزایش عرضه روبهرو شد. از اخبار مهم این روز رأی دیوان عدالت اداری بود که بر اساس آن، افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی زمین و ساختمان که دارای سند مالکیت تک برگ و منگولهدار نباشد و یا وقفی باشد، مجاز شد که تأثیر بسزایی بر شرکتهای بزرگی همچون مخابرات، همراه اول، فولاد مبارکه، بانک شهر و سایر شرکتها داشت. در نهایت شاخص کل با کاهشی جزیی به رقم یک میلیون و ۴۲۶ هزار واحدی رسید. «اخابر» و «همراه» بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص داشتند. از دیگر اخبار این روز میتوان به تغییر ساعت معاملات فرابورس که به ۴ ساعت افزایش پیدا خواهد کرد و رأس ساعت ۱۳:۰۰ زمان پایان خواهد بود، اشاره کرد.
جریان تعادل در بازار
در روز سهشنبه بازاری متعادل و منفی داشتیم. خودروییها و خدمات ارتباطی با تقاضای خوبی مواجه بودند اما بانکیها، پتروشیمیها و پالایشیها عرضه قابل توجهی را در مقابل خود مشاهده کردند. شاخص کل با کاهش ۶ هزار واحدی به کانال یک میلیون ۴۲۰ هزار واحد رسید. با توجه به کم شدن حساسیت بازار به مذاکرات برجامی، خودروییهایی همچون «خاور» و «زامیاد» و «خدیزل» با توجه به اخبار مثبت شرکتها با تقاضا روبهرو شدند. توجه بازار به سمت سهمهای کوچک باعث عملکرد بهتر شاخص هموزن نسبت به شاخص کل شد. انتشار خبر ابراز ناامیدی اتحادیه اروپا از مذاکرات برجامی باعث شد که دلار به کانال ۳۰ هزار تومان بازگردد. در نهایت ارزش معاملات خرد در محدوده ۲۳۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت و نمادهای «آسیاتک» و «خدیزل» بیشترین ورود نقدینگی حقیقیها و «خساپا» و «فارس» بیشترین خروج نقدینگی حقیقیها را ثبت کردند.
تداوم خروج نقدینگی
در آخرین روز کاری هفته شاهد بازاری پرعرضه و بیرمق بودیم. با از دست دادن حمایت یک و ۴۲۰ شاخص کل عرضهها در برخی نمادها شدت گرفت. نوسانات قیمتهای جهانی و اخبار منفی برجامی باعث بیرمقی و کم حجم بودن بازار در این روزها شده است. از اتفاقهای مهم این روز بازگشایی سه پتروشیمی ممسنی، کازرو و دهدشت با توجه به ابهامات و اختلاف نظرها بود. در نهایت ارزش معاملات خرد در محدوده ۳۰۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت و شاهد خروج نقدینگی ۱۷۰ میلیارد تومانی از بازار بودیم.
-
ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
-
منبع: شماره ۴۵۹ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما