بازدارندگی تخلف یقه‌سفیدان با مصوبه جدید شورای عالی بورس

در دوازدهمین نشست گروهی خبرنگاران با مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار، محمد صادق شبانی، رییس مرکز تدوین، تنقیح و تطبیق قوانین و مقررات بازار سرمایه و ساجد حاتمی تاجیک، رییس اداره رسیدگی به تخلفات ناشران، تشکل های خود انتظام و بازار به تشریح جزئیات بند چ ماده ۳۶ قانون احکام دائمی برنامه توسعه کشور مبنی بر انتشار اسامی مدیران متخلف بازار سرمایه پرداختند.

به گزارش صدای بورس، محمدصادق شبانی در این نشست گفت: مضمون این بند «چ» احکام دائمی، تجربه‌ای موفق در کشورها دیگر است که برخی از مدیران متخلف که به آن‌ها اصطلاحاً متخلفان یقه‌سفید گفته می‌شود، با وجود جریمه باز هم تمایل به تخلف داشتند.

رییس مرکز تدوین، تنقیح و تطبیق قوانین و مقررات بازار سرمایه افزود: گاه گفته می‌شد که با این اقدام سیاه‌نمایی نسبت به دولت به ایجاد می‌شود و این تصور را به وجود می‌آورد که مدیران متخلف غلظت زیادی دارند، اما با توجه به اینکه بعضی از محکومیت‌ها بازدارندگی نداشت، افشای تخلف آنها پیش گرفته شد.

او با تأکید بر اینکه این قانون رویکرد بازدارندگی دارد، تصریح کرد: با تصویب این مقررات، رأی‌هایی که پس از ابلاغ این مصوبه صادر می‌شود، مشمول اجرای این بند می‌شود البته در اجرای این موضوع بحث تکرار تخلف نیز حائز اهمیت بوده است.

شبانی ادامه داد: در آیین و دستورالعمل‌ها، مهلت ۳ ماه برای راه‌اندازی تارنمای اجرای این بستر در نظر گرفته شده است و فکر نمی‌کنم در این بازه زمانی تخلفی کشف بشود که در فرآیند قطعی رای را پشت سر بگذارد، بنابراین این ابلاغ می‌تواند به طور کامل پوششی را در افشای تخلفات داشته باشد.

وی تأکید کرد: هیچ تبعیض و استثنایی در افشای تخلف مدیران وجود ندارد و تأثیرگذاری این موضوع بستگی به همراهی افکار عمومی و مطالبه‌گری آن‌ها دارد.

رییس مرکز تدوین، تنقیح و تطبیق قوانین و مقررات بازار سرمایه سازمان بورس افزود: اگر اصحاب رسانه در شناخت این موضوع کمک کنند، ضریب اثرگذاری این موضوع به مراتب بیشتر می‌شود.

شبانی گفت: سازمان بورس نیازمند پشتیبانی دولت و قوه قضاییه است تا این بستر و موتور متحول‌کننده بتواند با قدرت به وظیفه خود بپردازد.


بیشتر بخوانید: کدام ارز مبنای محاسبات بین المللی آمارهای ایران است؟


وی ارتقا شفافیت در بازار سرمایه را نخستین دستاورد این دستورالعمل اعلام کرد و افزود: دستاورد دوم اطلاع سرمایه گذاران و فعالان بازار سرمایه از وضعیت عملکرد مدیران اشخاص تحت نظارت است.

رییس مرکز تدوین، تنقیح و تطبیق قوانین و مقررات بازار سرمایه سازمان بورس تصریح کرد: از دیگر دستاوردهایی که این طرح می‌تواند داشته باشد بازدارندگی مدیران بازار سرمایه از ارتکاب جرائم و تخلفات و همچنین پیشگیری از وقوع جرائم و تخلفات در بازار سرمایه است.

شبانی با بیان اینکه جرائم در ۸ درجه و تخلفات در ۶ درجه مختلف با درجه‌بندی و رنگ‌بندی طراحی شدند، گفت: در مورد درجه‌های سبک منوط به اخطار خواهد شد.

وی ادامه داد: رویکرد ما بازدارندگی است و عطف به گذشته نکردیم تا توجه مدیران به عملکرد امروزشان باشد.

به گفته رییس مرکز تدوین، تنقیح و تطبیق قوانین و مقررات بازار سرمایه سازمان بورس فرصت ۳ماهه به سازمان بورس داده شده تا تارنما را راه‌اندازی کند، مدیران ارکان بورس و خود بورس‌ها مشمول آیین‌نامه می‌شوند و مجری آیین‌نامه خود سازمان بورس است و در حد شرح وظایف بر اجرا نظارت خواهد داشت.

ساجد حاتمی تاجیک نیز در ادامه گفت:۱۰ روز پس از رای قطعی، اسامی اعلام می‌شود و انتصاب مدیران شایسته و بازدارندگی از مهم‌ترین اهداف در تدوین و اجرای این بند است.

رییس اداره رسیدگی به تخلفات ناشران، تشکل های خود انتظام و بازار تصریح کرد: در رده‌بندی جرایم، در درجات خفیف اخطار داده می‌شود و در صورت تکرار تخلف، در برخی موارد اسامی منتشر می‌شود.

او درمورد ایجاد فضای گفت‌وگو و توضیح دادن مدیران نسبت به ابهامات سهامداران پیش از جرم انگاری و شناسایی تخلفات افزود: پیش از این، سامانه دیده‌بان برای ایجاد فضای گفت‌وگو راه‌اندازی شد، اما در این سامانه الزامی وجود ندارد. در عین حال برای راه‌اندازی سامانه کنفرانس مدیران که هنوز تصمیم‌گیری به الزامی یا اختیاری بودن آن گرفته نشده است، فراخوان عمومی جهت نظرسنجی انجام می‌شود.

حاتمی در پاسخ به پرسشی مبنی بر احتمال پرداخت هزینه تخلفات از جیب سهامداران و زیان شرکت و سهامداران تأکید کرد: سهامداران باید از شرایط شرکت اطلاع داشته باشند. اینگونه آیین‌نامه‌ها به سهامداران کمک می‌کنند که با اشراف بر موضوعات نسبت به تغییر مدیریت در مجامع اقدام کنند.

کد خبر 463738

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =