الزام تعیین خط‌مشی

در مورد برنامه هفتم توسعه و برنامه دولت برای بازار سرمایه، در این برنامه ابتدا باید خاطر نشان کرد که ماهیت اصلی برنامه‌های توسعه طرح‌های عمرانی است که در مورد موفقیت یا عدم موفقیت آن در مقوله این بحث نمی‌گنجد.

اما در مورد سیاستگذاری دولت درباره این بازار باید چند بخش مورد تاکید و توجه جدی قرار گیرد:
اولین نکته الزام دولت و نهادهای تاثیر گذار در عدم دخالت دستوری در تعیین قیمت محصولات و کالای تولیدی شرکت‌های بورسی و عدم تغییر قوانین و مقررات در مورد محصولات مصرفی نظیر گاز و برق صنایع و مواد مصرفی است. نکاتی نظیر الزام شرکت‌های بورسی نظیر خودروسازها برای فروش محصولات زیر قیمت تمام شده، دخالت در مدیریت بنگاه‌هایی که دولت سهم مدیریتی پایینی دارد ولی به روش‌های مختلف مالکیت شرکت در دست اوست و بخش نامه های گاه و بی گاه در زمینه نحوه تامین و فروش ارزهای حاصل از صادرات، می‌تواند مانند سمی مهلک برای این بازار باشد.
دومین نکته استفاده از پتانسیل بازار جهت تامین مالی از طریق بازار بدهی است. الزام دولت و شرکت‌های دولتی به تامین منابع مالی مورد نیاز از بازار سرمایه به جای بانک‌ها و علی‌الخصوص بانک مرکزی می‌تواند هم به رشد بازار و تعمیق بورس محور شدن اقتصاد کمک کند، هم اینکه جلوی یکی از بزرگترین منابع ایجاد تورم همانا قرض از بانک مرکزی است را بگیرد. در این زمینه ایجاد زیرساخت اوراق بدهی شرکتی نیز می‌تواند بسیار یاری‌رسان شرکت‌ها باشد.
نکته سوم استفاده از فناوری‌های پیشرفته اطلاعات و ارتباطات با هدف تغییر در ساختار سازمان‌ها و ارائه بهتر اطلاعات و خدمات است که در سال‌های اخیر مورد توجه بسیاری از سازمان‌ها و دولت ها و قانون گذاران در اقصی نقاط جهان قرار گرفته است. در بازار سرمایه الکترونیکی شدن دریافت مجوزها و ارتباطات با نهاد بازار سرمایه، اجازه زیر ساخت استفاده از فناوریهای نویی نظیر فناوری بلاکچین، احراز هویت و اعتبارسنجی جامع، برگزاری مجامع الکترونیکی، ارائه مجوز کارگزاری‌های کاملا مجازی، دریافت سود الکترونیکی، ارائه گزارشات شرکت‌ها در کدال از طریق زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL) و...، که در نهایت می‌تواند افزایش شفافیت، تضمین حقوق سهامداران خرد، دموکراتیک سازی مالی و کاهش هزینه ها و واسطه زدایی را برای بازارسرمایه به همراه داشته باشد.
در کل قابل ذکر است که نقش دولت در بازار سرمایه باید یک تسهیل‌گر و تضمین‌گر- از جنبه ارائه اطمینان به کارگزاران جهت عدم دخالت روز به روز و خارج از قوانین و مقررات - باشد.
و از آنجا که بازار سرمایه به‌عنوان یکی از رکن‌های بازار مالی، نقش مهمی در یکپارچه سازی امکانات مالی و سرمایه‌ای برای تخصیص بهینه منابع به‌منظور رشد و توسعه اقتصادی کشورها دارد و با توجه به نقش ویژه بازار سرمایه در توسعه کشور و گستردگی آن، برنامه‌نویسان ‌باید در تدوین برنامه توسعه توجه بیشتر و همه‌جانبه‌تری به این بازار، داشته باشند.

  • حمید یاری - مدیرعامل شرکت وطوبی
  • شماره ۴۹۰ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 471387

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =