اگرچه توقف عرضههای اولیه اخیرا در جهت مدیریت مناسبتر نقدینگی موجود در بازار سرمایه از سوی مدیریت جدید بورسها که سابقهای طولانی در بازار سرمایه داشته و آشنای بازار بودند انجام شده است ولیکن آنچه که امروز شاهد آن هستیم عدم اقبال عمومی سرمایهگذاران به بازار سرمایه در نتیجه سیاستهای نامناسب متولیان نظام مالی کشور است. چرا که با توجه به حجم فزاینده نقدینگی ۱۰، ۰۰۰ تریلیارد تومانی، ارزش معاملات ناچیز بازار سهام حاکی از بی توجهی سرمایه گذاران به بازار سهام و فقدان نقدینگی در این بازار و جولان سفته بازان در بازارهای بی نظارت موازی است.
حال در این راستا توقف عرضههای اولیه که حجمی نیز ندارند و کارکرد اصلی بازار سرمایه در جهت زنجیره تامین مالی شرکتها نیز هستند آنچنان تاثیری بر نقدینگی بازار نخواهند داشت و مقام بازار بهتر است بدنبال کاهش ریسکهای سیستماتیک و رفع قیمتگذاری دستوری و اصلاح نگاه خالق تورم بودن بازار سهام که از سوی عدهای مطرح میشود، باشد. اگرچه مدیریت عرضههای اولیه در شرایط فعلی که پولی در بازار نیست بازهم خوب است. متاسفانه با نگاه غیر اقتصادی که بر بازار مالی ایران حاکم شده است به تدریج بسیاری از شرکتها با ناترازیهای متعدد مالی و عملیاتی بی شک به ورطه ورشکستگی کشیده خواهند شد که آثار غیر قابل جبرانی بر پیکر اقتصاد نیمه جان فعلی میگذارد.
امیدوارم باتوجه به تسلط مدیریت جدید نظارت بر بورسهای سازمان بورس به ریزفاکتورهای بازار سهام ایران در آینده نزدیک شاهد بهبود معاملات و ساختار نامناسب شرکتها در کنار مدیریت عرضههای اولیه باشیم. چراکه درصورت عدم اصلاح شریان نقدینگی از داراییهای غیر مولد و سفته بازی بدون نظارت به داراییهای مولد و تقویت و رشد تولید داخلی که متاثر از نرخ بهره، نظام قیمتگذاری مبتنی بر بازار و حذف رانت و نرخهای چندگانه است، شاهد نابودی و ورشکستگی دومینویی شرکتهای بورسی و نهادهای مالی خواهیم بود.
- محمد مسعود غلامپور - تحلیلگر بازار سرمایه
- شماره ۵۳۴ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما