۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۵
حرکت شارپی چیست؟

وقتیکه به نمودار قیمت برخی از سهم ها نگاه می کنیم، متوجه می شویم که در برخی از نقاط این نمودارها، حرکت سهم با شیب های بسیار تند انجام شده است و در یک بازه زمانی کوتاه، قیمت سهام تغییرات زیادی را تجربه کرده است. در بین فعالان و تحلیلگران بازار سرمایه، چنین حرکت های سریع قیمتی در بازه های کوتاه مدت را حرکت شارپی می نامند و افراد بسیار زیادی که در بازار سرمایه فعال هستند، از صعود و نزول های با شیب تند و حرکت های شارپی بسیاری از سهم ها در طول سالیان گذشته، سود و زیان های فراوانی را چشیده اند

به گزارش صدای بورس، تغییرات سریع و چشمگیر قیمت در بازه کوتاه مدت را حرکت شارپی می نامند. از طرف دیگر، این مفهوم به رشد یا کاهش هایی گفته می شود که نسبت به میانگین حرکت های گذشته قیمت، سرعت بیشتری داشته باشد. به دلیل نوسانات مختلف در بازار سرمایه، معمولا سهام هرکدام از شرکت ها، حداقل برای یک بار، حرکت شارپی را تجربه می کنند. برخی از فعالان بازار سرمایه از این اصطلاح فقط برای افزایش قیمت سهم ها استفاده می کنند؛ در حالیکه این مفهوم برای افت قیمت نیز کاربرد دارد.

به دلیل تغییرات قیمتی شدید در نواحی که حرکت شارپی شکل می گیرد، بسیاری از معامله گران و تحلیلگران به دنبال تشخیص این نقاط هستند و افرادی که از این موج های صعودی یا نزولی به خوبی استفاده می کنند، معمولا بازدهی های مناسبی را بدست می آورند.

حرکت شارپی به چه شکل است؟

همانطور که اشاره شد، این اصطلاح برای مواقعی کاربرد دارد که قیمت سهام در یک بازه زمانی کوتاه مدت، تغییرات سریع و چشمگیری را تجربه می کند. به عنوان مثال، وقتیکه قیمت سهام یک شرکت در طول یک ماه، ۱۰۰ درصد رشد می کند، از این اصطلاح استفاده می کنند.

حرکت شارپی نمودار سهام فملی

در تصویر بالا، نمودار قیمت سهام شرکت ملی صنایع مس ایران (فملی) را مشاهده می کنید که در ۲ بخش آن که با فلش آبی رنگ مشخص شده است، سهام مذکور حرکت شارپی را تجربه کرده و در یک بازه زمانی کوتاه، قیمت سهام به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است.

عوامل موثر در حرکت شارپی

سوالی که پیش می آید این است که حرکت شارپی قیمت سهام شرکت ها به چه دلیل به وجود می آید و آیا می توان این روندهای سریع قیمتی را پیش بینی کرد؟ برای پاسخ به این سوال بایستی خاطر نشان کرد که عوامل مختلفی در به وجود آمدن حرکت های شارپی موثر هستند و در بعضی از مواقع، معامله گران حرفه ای می توانند از این فرصت ها استفاده کنند. در واقع، افرادی که قصد استفاده از این موقعیت ها را دارند، بایستی قبل از شروع حرکت های شارپی بتوانند روند را تشخصیص دهند و پس از آن نیز از سهام مذکور خارج شوند. به همین دلیل در ادامه به برخی از عوامل موثر در به وجود آمدن حرکت های شارپی اشاره می کنیم.

اخبار

مهمترین عامل در به وجود آمدن حرکت های شارپی، انتشار اخبار در بازار سرمایه است. اخباری همچون افزایش سرمایه شرکت ها، افزایش نرخ های فروش و... می توانند در به وجود آوردن یک حرکت شارپ قیمتی، تاثیر زیادی داشته باشند. به عنوان مثال، عرضه خودرو در بورس کالا که باعث افزایش حاشیه سود شرکت های فعال در گروه خودرو سازی و قطعات می شود، یک خبر مثبت محسوب می شود و انتشار این خبر در بازار سرمایه می تواند باعث افزایش قیمت سهام شرکت های خودرو ساز در کوتاه مدت و به وجود آمدن یک حرکت شارپی در معاملات سهام این شرکت ها شود.

توجه داشته باشید که وجود رانت خبری در بازار سرمایه کاملا مشهود است و گاهی اوقات پیش از شروع حرکت های شارپی، اخبار مهمی از شرکت یا صنعت مورد نظر به برخی از افراد می رسد که موجب بالا رفتن حجم معاملات به شکل چشمگیر در بازار می شود.

به عنوان مثال، در یک روز کاری معمولی، حجم معاملات نمادهای فعال در گروه بانک و موسسات اعتباری، افزایش می یابد و صف خرید سنگین بر روی این نمادها شکل می گیرد؛ اکثر سهامداران خرد به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در این خصوص، متوجه این اتفاقات نیستند و بعد از تشکیل صف های خرید سنگین ممکن است خبری در خصوص افزایش نرخ تسعیر ارز بانک ها منتشر شود که این موضوع نشان دهنده رانت خبری در بین برخی از سهامداران بوده است.

تحلیل بنیادی

تاثیر تحلیل بنیادی در حرکت شارپی

تحلیل بنیادی نیز به عنوان یکی از عوامل موثر در به وجود آمدن حرکت های شارپی قیمت سهم ها شناخته می شود و معمولا وقتیکه صورت های مالی شرکت های فعال در بورس و فرابورس در سامانه کدال بارگزاری می شود، یک سری از هیجانات معاملاتی بر روی نمادهای مذکور شکل می گیرد.

به عنوان مثال، وقتیکه یک شرکت پتروشیمی در گزارش فعالیت ماهانه خود، به دلیل بالا رفتن نرخ دلار و همچنین افزایش قیمت های جهانی، سودآوری چشمگیری را خلق کرده است، مطمئنا این خبر باعث افزایش قیمت سهام این شرکت در کوتاه مدت می شود.

تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال نیز در تشکیل یک روند صعودی یا نزولی با شیب تند موثر است و بسیاری از تحلیلگران تکنیکال، از این طریق روندهای صعودی و نزولی با شیب تند را تشخیص می دهند. به عنوان مثال، وقتیکه قیمت سهام یک شرکت افت شدیدی می کند و به یک محدوده حمایتی معتبر می رسد، با شناسایی این محدوده می توان از آن در جهت نوسانگیری استفاده کرد.

در یک مثال دیگر می توان به کاربرد امواج الیوت برای پیدا کردن نقاط حساس و با حرکت های شارپی اجاره کرد؛ در واقع، موج سوم امواج الیوت، معمولا با شیب تند و سریع اتفاق می افتد.

جمع بندی

حرکت شارپی در بازار سرمایه

حرکت شارپی یکی از اصطلاحاتی است که در بین فعالان و تحلیلگران بازار سرمایه کاربرد دارد و در واقع، تغییرات سریع و چشمگیر قیمت در بازه کوتاه مدت را حرکت شارپی می نامند. برخلاف باور برخی از معامله گران، این اصطلاح مختص افزایش قیمت و روندهای صعودی نیست و در مواقعی که قیمت سهام یک شرکت در یک بازه کوتاه مدت و به شکل چشمگیر نیز کاهش می یابد، از همین مفهوم برای توضیح آن استفاده می کنند.

لازم به ذکر است که تشخیص نقاطی که سهام شرکت ها ممکن است یک حرکت شارپی را آغاز کند، کار پیچیده ای است و گاهی اوقات نیز نمی توان این کار را انجام داد. به طور کلی عواملی همچون اخبار و شایعات، داده های بنیادی، تحلیل تکنیکال و... می توانند در به وجود آوردن چنین حرکت هایی موثر باشند و در اینجا افرادی موفق هستند که قبل از شکل گیری روندها بتوانند آن ها را تشخیص دهند.

منبع:تحلیل آپ

کد خبر 509395

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =