به گزارش صدای بورس، اقتصاد ایران اقتصادی بانک محور است و همواره بار تامین مالی بنگاه ها بر دوش نظام بانکی بوده است. بر اساس آمار بیش از ۹۰ درصد نظام تامین مالی توسط بانک ها انجام می شود. از این رو تسهیلات پرداختی توسط شبکه بانکی چه در بخش تسهیلات کلان و چه تسهیلات خرد برای مصرف کنندگان نهایی نقش مهمی در گردش مالی بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و در کل اقتصاد داراست.
دولت چهاردهم با هدف حمایت از بخش واقعی اقتصاد و دستیابی به رشد اقتصادی مطلوب، تامین مالی را با جدیت دنبال می کند و در کنار آن پرداخت تسهیلات خرد به مصرف کنندگان را نیز توسط شبکه بانکی در دستورکار دارد.
در این راستا تأمین سرمایه در گردش بخشهای مختلف اقتصادی، تداوم پرداخت تسهیلات در جهت حمایت از تولیدکنندگان بهویژه بنگاههای کوچک و متوسط و شرکتهای دانشبنیان و پیشران، تامین مالی زنجیره تولید کالاها و خدمات از طریق طرح گواهی اعتبار مولد (گام) و سایر ابزارهای تامین مالی زنجیرهای، پرداخت تسهیلات موضوع اجرای قانون جهش تولید مسکن و پرداخت تسهیلات به شرکتهای دارویی از مهمترین اقدامات شبکه بانکی در راستای حمایت از بخش های مختلف اقتصاد کشور است.
در این گزارش نگاهی آماری به اقدامات شبکه بانکی در بخش تسهیلات پرداختی داریم.
شبکه بانکی طی ۸ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ مبلغ ۴ هزار و ۲۹۵ همت تسهیلات پرداخت کرده است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۸۵۱.۳ همت معادل ۲۴.۷ درصد افزایش داشته است. ۱۰۰۱ همت از این تسهیلات به همراه بخشی از تسهیلات در قالب کارت های اعتباری معادل ۲۴.۳ درصد به مصرف کنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته است.
تسهیلات پرداختی بانکها طی ۸ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ مبلغ ۴۲۹۵۴.۳ هزار میلیارد ریال میباشد که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۸۵۱۳.۳ هزار میلیارد ریال (معادل ۲۴.۷ درصد) افزایش داشته است. از کل تسهیلات پرداختی، مبلغ ۳۲۹۴۳.۴ هزار میلیارد ریال معادل ۷۶.۷ درصد به صاحبان کسب و کار (حقوقی و غیرحقوقی) و ۱۰۰۱۰.۹ هزار میلیارد ریال معادل ۲۳.۳ درصد به مصرفکنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته است.
تأمین سرمایه در گردش بخش های مختلف اقتصادی
بررسی اطلاعات تسهیلات پرداختی سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخشهای اقتصادی طی ۸ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ مبلغ ۲۵۲۶۷.۴ هزار میلیارد ریال معادل ۷۶.۷ درصد کل تسهیلات پرداختی به صاحبان کسب و کار است.
سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در ۸ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ معادل ۲/۱۰،۷۲۱ هزار میلیارد ریال بوده است که حاکی از تخصیص ۴۲.۴ درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه درگردش کلیه بخش های اقتصادی (مبلغ ۲۵۲۶۷.۴ هزار میلیارد ریال) میباشد. ملاحظه میشود از ۱۲۶۴۵.۱ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۸۴.۸ درصد آن (مبلغ ۱۰۷۲۱.۲ هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده است که بیانگر توجه و اولویتدهی به تأمین منابع برای این بخش توسط بانکها در سال ۱۴۰۳ میباشد.
بررسی عملکرد تسهیلات پرداختی در حمایت از کسبوکارهای نوآور و دانشبنیان حاکی از آن است که طی هفت ماهه سال ۱۴۰۳ (آخرین آمار موجود) مبلغ ۲/۱۸۹۱ هزارمیلیارد ریال تسهیلات در قالب ۱۲۹۱۲ فقره تسهیلات به ۲۱۳۴ شرکت پرداخت شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر مبلغ ۷/۴۷ درصد رشد داشته است. همچنین لازم به اشاره است عملکرد شبکه بانکی در پرداخت تسهیلات مزبور طی ماههای شهریور و مهرماه سال ۱۴۰۳ معادل ۶/۶۱۸ هزار میلیارد ریال بوده است.
در ارتباط با ابزارها و روشهای تامین مالی زنجیره تامین و عملکرد انتشار گواهی اعتبار مولد ( اوراق گام) لازم به اشاره است از ابتدای انتشار این اوراق (بهمنماه سال ۱۳۹۹) تا پایان مهرماه سال ۱۴۰۳ مبلغ ۰/۷۶۵ هزار میلیارد ریال توسط شبکه بانکی در زنجیرههای مختلف صادر شده است. همچنین عملکرد صدور اوراق گام در هفت ماهه سال ۱۴۰۳ معادل ۱/۳۳ هزار میلیارد ریال و به طور مشخص در ماههای شهریور و مهرماه سال جاری مجموعاً ۳/۱۶ هزار میلیارد ریال بوده است.
تداوم پرداخت تسهیلات موضوع اجرای قانون جهش تولید مسکن
پرداخت تسهیلات موضوع اجرای قانون جهش تولید مسکن که از ابتدای اجرای طرح (۳۰/۶/۱۴۰۰) تا پایان مهرماه ۱۴۰۳، بانکهای عامل در راستای اجرای قانون جهش تولید مسکن در مجموع حدود ۳/۲۷۰۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت نمودهاند که عموماً شامل تسهیلات مسکن شهری (خود مالکی-طرح نهضت ملی)، تسهیلات مسکن روستایی، تسهیلات کمک ودیعه مسکن (از تیرماه سال ۱۴۰۱) و حوادث غیرمترقبه به ترتیب معادل ۰/۱۴۰۳، ۴/۶۳۴، ۲/۵۸۴ و ۷/۸۰ هزار میلیارد ریال بوده است. همچنین عملکرد شبکه بانکی در انعقاد قرارداد موضوع اجرای قانون جهش تولید مسکن از ابتدای اجرای طرح (۳۰/۶/۱۴۰۰) تا تاریخ ۳۱/۰۵/۱۴۰۳ معادل۴/۳۱۲۱ هزار میلیارد ریال و از تاریخ ۰۱/۰۶/۱۴۰۳ تا ۳۰/۰۸/۱۴۰۳، معادل ۵/۳۰۳ هزارمیلیارد ریال بوده است.
در راستای مساعدت با متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن (اقشار کم درآمد)، حسب مصوبات شورای پول و اعتبار مبنی بر " تأمین منابع مالی مربوط به کاهش نرخ سود تسهیلات مشارکت مدنی و فروش اقساطی (از ۲۳ درصد به ۱۸ درصد) برای متقاضیان پروژههای حمایتی مسکن موضوع ماده (۴) قانون جهش تولید مسکن، تا سقف ۱۲۵ هزار واحد مسکونی (سهم بانک مرکزی) که زمین آن توسط وزارت راه و شهرسازی تأمین و به متقاضیان عرضه میشود"، اقدام به تخصیص خط اعتباری با نرخ سود ۱۰٪ و بازپرداخت ۲ ساله نموده است.
در راستای اجرای تفاهمات صورت گرفته در جلسه مورخ ۱۳/۰۳/۱۴۰۳ با سازمان غذا و دارو و به منظور رفع کمبود دارو و کمک به تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش مورد نیاز شرکتهای دارویی، تجهیزات و ملزومات پزشکی و تولید کنندگان شیر خشک، مقرر شد مبلغ ۵۰۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات ریالی از طریق بانکهای عامل برای شرکتهای معرفی شده توسط سازمان غذا و دارو در سال ۱۴۰۳ اختصاص یابد. بر اساس آخرین آمار دریافتی از سوی بانکهای عامل مربوطه از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان آبان ماه، مبلغ ۸۰۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات به شرکتهای دارویی پرداخت شده است.
پرداخت انواع تسهیلات قرضالحسنه ازدواج، فرزندآوری و اشتغال
از ابتدای سال تا تاریخ ۰۳/۰۹/۱۴۰۳ تعداد ۴۳۸ هزار فقره تسهیلات قرضالحسنه ازدواج موضوع جزء (۱) بند (ث) تبصره (۱۳) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به مبلغ ۱۴۶۱.۰ هزار میلیارد ریال پرداخت شده است. همچنین عملکرد تسهیلات قرضالحسنه ازدواج از تاریخ ۲۰/۰۵/۱۴۰۳ تا تاریخ ۰۳/۰۹/۱۴۰۳ تعداد ۲۵۷,۲۹۲ فقره و به مبلغ ۸۶۱،۲۰۱ میلیارد ریال میباشد.
از ابتدای سال تا تاریخ ۰۳/۰۹/۱۴۰۳ تعداد ۳۷۴ هزار فقره به مبلغ ۳۰۸.۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری موضوع جزء (۲) بند (ث) تبصره (۱۳) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ پرداخت شده است. عملکرد تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری از تاریخ ۲۰/۰۵/۱۴۰۳ تا تاریخ ۰۳/۰۹/۱۴۰۳ تعداد ۱۹۴,۹۷۲ فقره تسهیلات به مبلغ ۱۶۱،۸۹۲میلیارد ریال می باشد.
عملکرد پرداخت تسهیلات قرضالحسنه اشتغال جزء (۳) و جزء (۴) بند (ب) تبصره (۲) شبکه بانکی کشور از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا تاریخ ۰۳/۰۹/۱۴۰۳ معادل ۱۶۲.۲ هزار میلیارد ریال میباشد. همچنین عملکرد تسهیلات قرضالحسنه اشتغال از تاریخ ۲۰/۰۵/۱۴۰۳ تا تاریخ ۰۳/۰۹/۱۴۰۳ به مبلغ ۹۰.۰ هزار میلیارد ریال بوده است.
منبع : تسنیم
نظر شما