سازمان به دنبال افشای حداکثری است / شفافیت با دستور خلق نمی‌شود

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه سازمان بورس به دنبال افشای حداکثری است، گفت: نرخ تامین مالی زمانی کاهش می‌یابد که ناشران شفافی داشته باشیم.

به گزارش صدای‌بورس، سومین دوره آیین اهدای تندیس شفافیت بازار سرمایه با حضور پیشکسوتان بازار سرمایه، برخی از نمایندگان مجلس و جمعی از مدیران بازار سرمایه ایران در محل سازمان بورس برگزار شد.

حجت اله صیدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه سازمان بورس به دنبال افشای حداکثری است، گفت: نرخ تامین مالی زمانی کاهش می‌یابد که ناشران شفافی داشته باشیم. دغدغه اصلی سازمان بورس همانند دیگر کشورها رشد و توسعه است. تجربه و علم ثابت کرده رشد وتوسعه اقتصادی جز با سرمایه‌گذاری و تشکیل سرمایه محقق نمی‌شود.

صیدی با بیان این که تشکیل سرمایه با جلب اعتماد سرمایه‌گذار خرد و کلان امکان‌پذیر است، افزود : اعتماد تنها در سایه شفافیت و کارایی بازار شکل می‌گیرد. در ادبیات مالی و بازار سرمایه دو نکته سودمندی در تصمیم‌گیری اقتصادی و دیگری ایفای مسئولیت پاسخگویی در شفافیت مطرح است. سرمایه‌گذار دنبال بازده مناسب است، ما باید اطلاعاتی را در اختیارش بگذاریم که در تصمیم گیری او سودمند واقع شود.

وی در رابطه با اینکه در شرکت‌ها ساختاری باید ایجاد شود که هم ما را در مقابل پاسخگویی‌ها توانمند کند و هم شفافیت در تصمیم‌گیری را افزایش دهد، تاکید کرد: این روزها بنگاه ها در مقابل همه جامعه مسئولند، ایفای مسوولیت پاسخ‌گویی ایجاد یک ساختار مناسب گزارشگری است.

صیدی با بیان اینکه شفافیت با دستور و اراده خلق نمی‌شود، گفت: با شفافیت و افشای اطلاعات نیازمند نظام کارآمد هستیم. در دنیا ثابت شده تحقق این هدف جز استقرار نظام حاکمیت شرکتی امکان‌پذیر نیست. هنر مدیر ایجاد توازن بین اطلاعات به موقع و قابل اتکا است. در سازمان بورس اصرار داریم شرکت‌ها ساختار استاندارد داشته باشند که لازمه آن حاکمیت شرکتی است.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه جز با نظام راهبری شرکتی امکان موفقیت کم است، افزود: برای کاهش ریسک و افزایش موفقیت ناچار به اجرای نظام راهبری شرکتی هستیم. در ارزیابی‌های صورت گرفته شرکت‌های زیادی نظام راهبری را اجرا کرده‌اند اما باید در این مسیر گام بیشتری برداشته شود.

وی با تاکید بر اینکه در دنیا گزارش دارایی مشروط کم است، بیان کرد: بشر همیشه در حسرت شفافیت کامل است، همیشه نمی‌توان شفافیت را به طور کامل ایجاد کرد. عدم تقارن از تحلیل‌های یکسان باعث ایجاد خرید و فروش نمی‌شود، هیچ زمان در رقابت کامل، افشای صد در صدی نداریم.

صیدی با بیان اینکه به دنبال افشای حداکثری هستیم، افزود: هدف ما این است که شرکت‌ها را به این مسیر سوق دهیم، تامین مالی در شرکت‌ها جز با شفافیت محقق نمی‌شود. هرچقدر شفافیت افزایش یابد، هزینه تمام شده کاهش و سود شرکت‌ها افزایش می‌یابد.

رییس سازمان بورس با بیان اینکه سازمان به دنبال استانداردهای شفاف است، به انتخاب برگزیدگان سومین دوره اهدای تندیش شفافیت گفت: در لیست منتخبان، شرکت‌های کوچک فعالیت خوبی داشته‌اند، در این میان برخی شرکت‌های بزرگ اما با مشکلاتی روبرو بودند.

وی گفت: شفافیت به تامین مالی شرکت‌ها کمک قابل توجهی می‌کند وما بدون شفافیت لازم نمی‌توانیم تامین مالی مناسبی انجام دهیم. نرخ تامین مالی زمانی کاهش می‌یابد که ناشران شفافی داشته باشیم.

تغییرجهت ناشران در مسیر شفافیت

در ادامه این نشست حمید یاری معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: تغییر جهت ناشران در مسیر شفافیت، تدبیر ویژه سازمان بورس برای حمایت از حقوق سهامداران خرد است.

وی افزود: یکی از الزاماتی که بر دوش سازمان بورس گذاشته شده، بحث تدابیر ضروری برای حمایت از حقوق همه سهامداران از جمله سهامداران خرد است. تغییر جهت ناشران در مسیر شفافیت، یکی از فرایندهایی است که می‌تواند به این موضوع کمک قابل توجهی کند.

وی، با اشاره به اهداف برگزاری این آیین گفت: امسال اطلاعات ۵۲۶ ناشر در ۱۰۲ قلم بررسی شده که در این میان ۱۰ ناشر به عنوان برگزیده معرفی خواهند شد. با فرآیندهایی که اتفاق می‌افتد، در مسیر شفافیت بیشتری گام بر می‌داریم.

یاری با تاکید براینکه از سال ۹۶ و ۹۷، شرکت‌ها از دو جنبه رتبه‌بندی می‌شدند، گفت: این قابلیت از سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ۱۰ جنبه مختلف افزایش یافته است. قابلیت الزامات پذیرش، به موقع بودن اطلاعات و حاکمیت شرکتی از جمله مولفه‌های انتخاب این ناشران است. این درحالی است که در دنیا این مولفه‌ها تنها شامل حاکمیت شرکتی و شفافیت اطلاعات است.

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار درباره اهداف آیین تندیس شفافیت بازار سرمایه نیز توضیح داد: زمانی که ناشر در مسیر شفافیت گام بردارد، به حقوق سهامداران احترام می‌گذارد و این موضوع نشان دهنده سیگنالی است که نشان می‌دهد ناشر در زمینه تخصصی فعالیت می‌کند.

وی افزود: طبق ماده ۱۳ و ۱۴ دستورالعمل ناشران، این ناشران جزو ناشران ویژه محسوب می‌شوند و کمک‌های قابل توجهی به سهامداران و افزایش اعتماد به بازار سرمایه می‌کند. امیدواریم که در سال‌های آینده این مراسم با شکوه بیشتری برگزار شود.

شفافیت عامل اصلی اعتماد سرمایه‌گذاران

در ادامه، حسین عبده تبریزی، کارشناس بازار سرمایه گفت: این روزها شرایط اقتصاد دشوارتر از همیشه است، هر روز با موجی از مشکلات مواجه‌ایم. شفافیت پلی است که اعتماد سرمایه‌گذاران را به بورس متصل می‌کند.

وی افزود: بازار سرمایه تنها مجموعه ای از اعداد و ارقام نیست بلکه مجموعه ای از تلاش های انسان هایی است که برای موفقیت تلاش می کنند.

بازگشت اعتماد با تصمیمات درست مدیران سازمان بورس

در ادامه، حسن قشقاوی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: با تصمیمات درست دولت و فعالیت تیم جدید و متخصص مدیران در بازار سرمایه، بخشی از اعتماد از دست رفته سال ۹۹ به بازار سرمایه بازگشته است؛ بنابراین نباید به هیچ عنوان اجازه داد که بار دیگر، سرمایه مردم معرض تهدید قرار گیرد.

قشقاوی، با بیان اینکه عملکرد درخشان بازار سرمایه در ماه های اخیر، باعث ثبت رکوردهای جدید در شاخص بورس شده است، گفت: عملکرد درخشان بازار سرمایه در ماهه‌های اخیر باعث ثبت رکوردهای جدید درشاخص بورس شده و به نمایندگی از کلیه همکاران حاضر در مجلس شورای اسلامی مراتب قدردرانی خود را به خاطر این کارنامه قابل توجه اعلام می‌دارم.

وی در مورد نگرش نسبت به بازار سرمایه به عنوان پس اندازی استراتژیک گفت: بی تردید پایه و اساس شکل‌گیری چنین بینشی اعتماد عمومی به بورس و سازو کارهای آن است. در جامعه ای که مردم به بازار سرمایه اعتماد داشته باشند، سرمایه خود را به جای سفته بازی و توجه به بازارهای پرریسک و پرحاشیه به بازار استراتژیک سرمایه معطوف می‌کنند. بی تردید یکی از مهم ترین بنیان‌های شکل‌گیری این اعتماد موضوع مهم و بنیادین شفافیت است. قراردادن شرکت‌ها در ویترین شیشه ای و رسیدن به عالی ترین سطوح شفافیت یکی از مهم ترین کارکردها و ویژگی‌های بازار سرمایه است.

وی با تاکید به اینکه شفافیت به سرمایه‌گذاران قدرت انتخاب می‌دهد، افزود: دسترسی آزاد به اطلاعات، ریسک‌های تصمیم‌گیری را به حداقل می‌رساند و مانع تصمیمات هیجانی و اشتباه می‌شود. شفافیت و دسترسی آزاد و بدون تبعیض به اطلاعات در یک کلام اعتما می‌سازد.

قشقاوی خاطرنشان کرد: به منظور ارتقای شفافیت و تسهیل دسترسی به اطلاعات اقتصادی بنگاه‌ها و بخش‌های مختلف اقتصادی مجموعه اقدامات در درون و خارج از بازار سرمایه باید در دستور کار قرار گیرد. الزام بنگاه‌ها به افشای منظم اطلاعات، توسعه سامانه‌های اطلاعاتی شفاف و کاربردی، استانداردسازی گزارش‌دهی مالی، استفاده از فناوری‌های نوین و آموزش سرمایه گذاران برای بهره برداری بهینه از اطلاعات افشا شده، مجموعه ای از اقدامات تکنیکی و فنی هستند که باید توسط دست اندر کاران بازار سرمایه مدنظر قرار گیرند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ادامه داد: در خارج از بازار سرمایه آنچه که به سیاست‌گذاری‌های کلان کشور در قوای سه گانه و نهادهای تصمیم گیر مربوط می‌شود نیز باید در راستای کاهش ریسک‌های موجود به ویژه ریسک‌های سیستماتیک ارزیابی شود.

قشقاوی گفت: متاسفانه در سال‌های گذشته، دولت‌ها بدون توجه به الزامات برقراری ثبات اقتصادی و اصل بی بدیل پیش بینی پذیری، با استفاده از قدرت اجرایی اقدام به اتخاذ تصمیمات آنی، بخشنامه‌های خلق الساعه و بعضا تصمیمات پنهانی کردند. این قبیل اقدامات، در کنار مفسده ای بزرگ، غیر شرعی، غیر عقلانی و غیر علمی به نام قیمت‌گذاری دستوری، مجموعه ای از رانت‌های گوناگون را در اختیار بخش غیر شفاف اقتصاد قرار داده و بخض شفاف و مولد اقتصاد، به ویژه بازار سرمایه را در سال های اخیر تحت فشار قرار داده است

قشقاوی اعلام کرد: براساس گزارش اخیر سازمان برنامه وبودجه به مجلس، سهم بازار سرمایه از تامین مالی بنگاه ها کمتر از ۲۰ درصد بوده و بالغ بر ۸۰ درصد فشار تامین مالی بر دوش بانک‌ها است این در حالی است که در کشورهای پیشرفته حدودا نیمی از تامین مالی شرکت‌ها در بازار سرمایه شکل گرفته و ابزارهای متنوعی در اختیار شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران برای تحقق این هدف مهم قرار می‌گیرد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر با تصمیات درست دولت و فعالیت تیم جدید و متخصص مدیران در بازار سرمایه، بخشی از اعتماد از دست رفته سال ۹۹ به بازار سرمایه بازگشته است؛ بنابراین نباید به هیچ عنوان اجازه داد که بار دیگر، سرمایه مردم معرض تهدید قرار گیرد.

قشقاوی اعلام کرد: بازار سرمایه ایران ظرفیت‌های بی نظیری برای رشد و توسعه دارد، با اتخاد سیاست‌های صحیح، افزایش شفافیت، گسترش ابزارهای مالی و بازگردان اعتماد عمومی، می‌توان بورس را به جایگاه شایسته خود رساند.

در پایان سومین دوره آیین اهدای تندیس اسامی ۱۰ ناشر بورسی و فرابورسی به شرح زیر اعلام شد: شرکت سرمایه گذاری اعتبار ایران، گروه توسعه مالی مهرآیندگان، تولیدی کاشی تکسرام، همکاران سیستم، توکا رنگ فولاد سپاهان، لیزینگ ایرانیان، داروسازی دکترعبیدی، معدنی‌وصنعتی ‌چادرملو، لعابیرانریا، تولیدی چدن سازان و تندیس برگزیده شایسته تقدیر به شرکت پلیمر آریاساسول اهدا شد.

کد خبر 514440

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =