نابودی یک همت سود فخاس از قطعی برق و گاز

شرکت فولاد خراسان در شش‌ماهه اول سال جاری، به دلیل قطعی‌ برق و گاز حدود یک همت از سود خالص خود را از دست داده است.

به گزارش صدای‌بورس، نشست تحلیلی عملکرد و برنامه‌های فولاد خراسان (فخاس) با حضور کارشناسان بازار سرمایه، تحلیلگران و اصحاب رسانه برگزار شد. در این نشست تحلیل گران به بررسی وضعیت و چشم انداز صنعت فولاد در ایران و جهان پرداختند سپس مدیر عامل و معاون مالی فخاس گزارشی از عملکرد فولاد خراسان و برنامه‌های آن ارائه کرد.

دانیال آستانه، معاون مالی و اقتصادی فولاد خراسان، در نشست‌تحلیل این شرکت گفت: شرکت فولادخراسان دارای ظرفیت قابل فروش ۵۵۰ هزار تن نورد، ۱.۳۵ میلیون تن فولادسازی و ۲.۵ میلیون تن گندله‌سازی است و در رتبه هشتم کشور قرار دارد.

وی ادامه داد: فولاد خراسان در سال ۱۴۰۲ به‌عنوان بزرگ‌ترین عرضه‌کننده میلگرد شناخته شد و انتظار می‌رود تا پایان سال این جایگاه حفظ شود. با این حال، نرخ‌های جهانی در این مدت روندی نزولی داشته‌اند و شرایط برای رقابت دشوار بوده است.

آستانه در رابطه با چالش‌ها و تغییرات در صادرات فخاس گفت: در شرایطی که شرکت‌های فولادی مجبور بودند صادرات خود را با زیان انجام دهند، علت این زیان، دستوری بودن نرخ ارز بود. اما این معادله اکنون دستخوش تغییر شده است. صادرات حتی در شرایط دشوار، به‌عنوان یک ضرورت باقی مانده، اما چشم‌انداز نیمه دوم سال، تسعیر ارز قابل توجهی برای شرکت‌ها به همراه خواهد داشت.

وی درباره وضعیت نرخ ارز و بورس کالا گفت: یکی از نکات کلیدی، هم‌گرایی نرخ دلار با نرخ بورس کالا است. این نرخ به تدریج در حال نزدیک شدن به نرخ ETS است که می‌تواند تأثیر مثبتی بر بازار داخلی داشته باشد.

معاون مالی و اقتصادی فخاس در رابطه با سیاست‌های جدید فروش میلگرد شرکت فخاس،گفت: در سال ۱۴۰۲، سیاست‌های فروش میلگرد شرکت تحت هدایت مدیرعامل تغییر کرد. نتیجه این سیاست‌ها، دستیابی به نرخ‌هایی بالاتر از نرخ بورس کالا بوده است که موفقیتی چشمگیر در بازار داخلی به شمار می‌رود.

آستانه ادامه داد: فخاس در سال مالی ۱۴۰۲ موفق شد رتبه اول رشد تولید فولاد و همچنین رتبه اول رشد فروش را در کارنامه مالی خود ثبت کند. این شرکت به حاشیه سود عملیاتی ۸ درصدی دست یافت و جایگاهی بالاتر از ارفع و فولاد کاوه جنوب کیش به خود اختصاص داد.

وی افزود: تمرکز خرید مواد اولیه در سنگان، یکی از اقدامات کلیدی شرکت، انتقال چرخه مواد اولیه به سنگان بود. این تصمیم تأثیر قابل‌توجهی در کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل شرکت داشت و به بهبود عملکرد مالی آن کمک کرد.

وی درباره ادامه رشد در سال ۱۴۰۳ گفت: در سال ۱۴۰۳، روند رشد شرکت ادامه یافت به طوری که صادرات میلگرد با رشد ۳۳۰ درصدی همراه بود و در مجموع میزان فروش شرکت با افزایش ۲۶ درصدی نسبت به رقبا، عملکردی درخشان از خود نشان داد.

معاون مالی و اقتصادی فخاس درباره رشد سودآوری شرکت در نیمه نخست سال گفت : فخاس در ۶ ماهه نخست سال نه تنها سودآوری خود را حفظ کرد، بلکه شاهد رشد قابل توجهی نیز بود و سودی معادل ۳,۱۲۳ میلیارد تومان به ثبت رساند. سود خالص فخاس در ۹ ماهه ۱۴۰۳ به میزان ۱۲.۵ درصد رشد داشته است و در رتبه اول قرار دارد.

دانیال آستانه با تأکید بر مشکلات ناشی از قطعی برق و گاز در صنعت فولاد گفت: در شش‌ماهه اول سال جاری، فولاد خراسان به دلیل این قطعی‌ها حدود یک همت از سود خالص خود را از دست داده است. این عدد نشان می‌دهد که اگر تأمین انرژی به طور کامل انجام می‌شد، سود خالص این شرکت می‌توانست به طور چشمگیری افزایش یابد.

روند نزولی حاشیه سود فولادی‌ها از ۱۴۰۰

مهدی امیدعلی، تحلیلگر گروه مالی مهرگان گفت: استرالیا ، برزیل و کانادا صادرکنندگان برتر سنگ آهن هستند. در چین حدود ۹۰ درصد فولاد خام به روش کوره بلند و ۱۰ درصد قوس الکتریکی تولید میشود. در ایران ۹۲ درصد از روش قوس الکتریکی استفاده می‌شود.

امیدعلی افزود: از سال ۲۰۱۵ تولید فولاد افزایش یافته است. از ۵ شرکت برتر تولید کننده فولاد ۳ شرکت در چین هستند. عمده معادن سنگ آهن ایران در خراسان رضوی، یزد و کرمان قرار دارد. در سال حدود ۹۰ میلیون تن سنگ آهن در کشور استخراج می‌شود. ایران با حدود ۳.۵ میلیارد تن ذخیره سنگ آهن در رتبه ۹ قرار دارد.

وی ادامه داد: گل‌گهر بزرگترین تولید کننده سنگ آهن ایران است و بعد از آن چادرملو در رتبه بعدی قرار دارد. حاشیه سود شرکت‌های تولید فولاد از بهار ۱۴۰۰ نزولی بوده است. حاشیه سود صنعت از ۲۷ درصد در تابستان به ۲۱ درصد در زمستان رسیده است.

تحلیلگر گروه مالی مهرگان گفت: برای تحقق تولید سالیانی ۵.۵ میلیون تن نیاز به ۱۷ میلیارد متر مکعب گاز داریم که در حال حاضر ۱۴ میلیارد مترمکعب گاز تامین است و ۳ میلیارد مترمکعب کمبود وجود دارد. میزان برق مورد نیاز این صنعت نیز ۱۸ میلیارد کیلو وات کمبود دارد.

رتبه فولاد ایران در دنیا

الهوردی تقوی، مشاور استراتژی فولاد در کارخانه‌های کشور، در این نشست تحلیلی عنوان کرد: تولید جهانی فولاد خام در سال ۲۰۲۴ به ۱,۸۸۲ میلیون تن رسید. هرچند با کاهش نسبی تولید مواجه بوده‌ایم، اما ظرفیت‌سازی‌ در حال شکل‌گیری است.

تقوی افزود: تولید فولاد ایران در سطح ۳۱ میلیون تن در سال باقی مانده و همچنان رتبه دهم جهان را به خود اختصاص داده‌است. در منطقه، علاوه بر ترکیه، عربستان نیز در حال تبدیل شدن به یکی از بازیگران صنعت فولاد است.

وی ادامه داد: مصرف ظاهری فولاد در ایران به ۲۱۹ تن به ازای هر نفر رسیده، در حالی که این میزان در کشور همسایه (ترکیه) تقریباً دو برابر است. اگر چالش‌های مربوط به صنعتی شدن برطرف شوند، امکان جهش قابل توجهی در مصرف فولاد وجود خواهد داشت. اما در صورت ادامه روند کنونی، این صنعت نمی‌تواند پایدار بماند و مشکلات متعددی را برای کشور ایجاد خواهد کرد.

تقوی افزود: صنعت فولاد ایران پس از انقلاب رشد چشمگیری را تجربه کرده است. متوسط رشد سالانه تولید به ۱۰.۵ درصد رسیده که در مقایسه با سایر صنایع کشور، بی‌نظیر است و هیچ‌کدام از بخش‌های صنعتی به چنین رشدی دست نیافته‌اند.

وی ادامه داد: ایران جایگاه دهم در صنعت فولاد را دارا است و با ظرفیت ۴۶ میلیون تن است اما میزان تولید ٣١ میلیون تن برآورد شده که دلیل عمده آن ناترازی است. در منطقه خاورمیانه به غیر از ترکیه که رقیب جدی است مشاهده می‌کنیم که عربستان سعودی در منطقه به عنوان یکی از فولاد سازمان مطرح دنیا در حال فعالیت است.

این کارشناس فولادی در رابطه با چشم‌انداز کوتاه‌مدت صنعت فولاد در جهان گفت: پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۲۵، تقاضای جهانی فولاد به حدود ۱۸۱۵ میلیون تن برسد که نسبت به سال‌های گذشته، رشدی ۱.۲ درصدی خواهد داشت. با این حال، تمامی برآوردها نشان می‌دهند که قیمت‌ها روندی کاهشی خواهند داشت.

وی خاطرنشان کرد: تمام پیش بینی‌ها حاکی از روند کاهشی قیمت فولاد است مگر اینکه بر اساس سازوکار های ترامپ اتفاقات متفاوتی صورت گیرد که بر متغیرها تاثیر می‌گذارد.

تقوی ادامه داد: در سال ٢٠٢٣ ظرفیت تولید فولاد خام در دنیا به ٢،۴ میلیون تن رسیده که در مقایسه با تقاضای محصولات فولادی به شکاف ۵٠٠ میلیون تنی برخورد می‌کند یعنی تقاضا ۵٠٠ میلیون تن کمتر از ظرفیت است. این به این معناست که این صنعت در مقیاس جهانی جذاب نخواهد بود و قیمت ها نمی‌تواند به صورت شارپ رشد کند مگر اینکه جنگی مانند روسیه و اوکراین اتفاق بی افتد که احتمال آن کم است. شکاف در سال ٢٠٢٣ به بیش از ۶٠٠ میلیون تن رسیده که می‌توان گفت قابل استفاده نیستند. ضریب بهره برداری به ٧٨ رسیده است. متأسفانه آمار ها تا به امروز امید کننده بوده است.

وی گفت: پیش بینی ها ١۵٢ میلیون تن تا سال ٢٠٢۶ برای اضافه شدن ظرفیت های تولید است که عمده آن در آسیا خواهد بود. می‌توان ٨٩ درصد آن را به هند مرتبط دانست . بازیگر اصلی در افزایش ظرفیت های جدید هند و کشور های خاورمیانه هستند.

تقوی ادامه داد: اعداد دقیق افزایش ظرفیت در چین ١،١٠٠ میلیون تن بوده است. اما در هند ١٣٣ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد وجود دارد که بین ۴ میلیون تا ٣٠ میلیون تن ظرفیت های جدید در هند تا سال ٢٠٢۶ اضافه می‌شود. علیرغم اینکه شکافی بین ظرفیت تولید و تقاضا در دنیا وجود دارد باز هم ظرفیت سازی جدید در دنیا رخ می‌دهد.

تقوی اظهار داشت: شکاف میزان عرضه و تقاضا و ظرفیت های جدید حاشیه سود را در سال ٢٠٢٢ و ٢٠٢٣ کاهش داده است. به گزارش مکنزی ١٨ عرصه جذاب سرمایه گذاری در آینده مطرح شد که صنعت متال در آن عرصه جایگاهی نداشت.

وی ادامه داد: ۳ روند عرضه و تقاضا فولاد در دنیا را تحت تاثیر قرار داده اند که یکی تلاش های جهانی برای تولید فولاد سبز است. به گفته مکنزی در دوسال آینده تقاضا برای فولاد به دوبرابر خواهد رسید. دوم فشار های سود آوری است که طی ٧ تا ٨ فصل گذشته تقریبا دوسال گذشته حاشیه سود در اغلب مناطق دنیا کاهشی بوده که به دلیل تلاش برای جبران مازاد ظرفیت بوده به خصوص افزایش صادرات فولادی از مناطق مختلف کاهش را همراه داشته است. سومین روند تغییر واقعیت های چین است و کاهش فولاد در چین را شاهد هستیم که کاهش تقاضا داخلی چین از ٩٠٠ به ٨٠٠ رسیده که می‌تواند موثر باشد. تحلیلی از بلومبرگ از صنعت فولاد بوده که انتظار می‌رود یک بحران جدی در صنعت فولاد پیش آید. به عنوان مثال مدیر عامل بزرگترین شرکت فولادی دنیا بیان کرده که در بخش فولادی چین باید انتظار زمستان سخت در صنعت فولاد را داشته باشیم که اظهارات نظر مختلفی وجود داشته است.

تقسیم سود ۳۳ درصدی فخاس در ۱۴۰۲

پیمان کاتبی مدیر تحلیل کارگزاری اعتبار تابان، گفت: فولاد خراسان ظرفیت تولید ۲.۵ میلیون تن کنستانتره، ۲.۵ میلیون گندله و ... را دارد.

کاتبی افزود: سود تقسیمی سال گذشته شرکت فولاد خراسان ۳۳ درصد بوده است. همچنین قیمت گذاری دستوری که بر فولاد وجود دارد اثر منفی را به جای گذاشته است.

وی ادامه داد: چین در رتبه اول تولید فولاد جهان قرار دارد و ایران در رتبه دهم است. پیش‌بینی می‌شود کاهش ۴ درصدی قیمت فولاد در سال جدید میلادی به دلایلی چون افزایش صادرات چین و کاهش ۱.۵ درصدی مصرف فولاد در آن کشور داشته باشیم. آمریکا ۹۱ میلیون تن در سال مصرف فولاد دارد که ۲۷ درصد آن واردات است.

مدیر تحلیل کارگزاری اعتبار تابان گفت: جایگاه فخاس در بین تولیدکنندگان فولاد کشور رتبه ۸ بوده و فولاد خراسان بهترین عملکرد در فروش را داشته است. این شرکت حدود ۲ همت در ماه فروش دارد.

کاتبی افزود: طرح های توسعه‌ای فولاد خراسان شامل، پروژه ایجاد واحد کنستانتره سازی که ۲.۵ میلیون تن تولید و واحد گندوله سازی نیز ۲.۵ میلیون تن تولید خواهد داشت.

وی ادامه داد: با گزارش ۹ ماهه و مفروضات دیگر پیش‌بینی می‌شود که شرکت به سود ۸۷۹ ریالی به ازای هر سهم در سال جاری برسد.

کاتبی گفت:برای سال مالی منتهی به اسفند ۱۴۰۴ برآورد می‌شود فخاس ۸۵ میلیون و ۷۶۹ هزار و ۵۶۳ میلیون تومان سود عملیاتی و هزار و ۲۴۵ تومان سود هر سهم پس از کسب مالیات داشته باشد.

فخاس ارزان ترین شمش را به فروش می‌رساند

طهمورث جوانبخت، مدیر عامل فولاد خراسان در پاسخ به سوال ابراهیم سماوی مبنی بر تاثیر دوره جدید ترامپ بر این صنعت و قیمت ارز گفت: این مساله بر تمام صنایع تاثیر خواهد داشت و ما نیز خود را برای آن آماده خواهیم کرد. برای مثال سعی کردیم کالاهای استراتژیک را زودتر تامین کنیم. این مساله بر صورتهای مالی خود را نشان خواهد داد.

دانیال آستانه در پاسخ به سوال فردین آقابزرگی مبنی بر شفاف سازی سود و زیان شرکت در کدال گفت: این مساله دوره ۹ ماهه و ۶ ماه متفاوت است. عمده فروش را در ۳ ماه آخر سال خواهید دید. درباره بهای تمام شده نیز مربوط به خریدهای شرکت بوده که سود آن نیز در ۳ ماه آخر سال مشخص می‌شود.

جوانبخت در ادامه پاسخ به کم فروختن شمش گفت: محدودیت‌های برق تابستان و پاییز پشت هم بود و ‌به مهر رسید برای همین سعی کردیم ذخیره خوبی برای شمش داشته باشیم تا اگر محدودیت برق ادامه داشت توقف تولید نورد نداشته باشیم.

مدیرعامل فخاس در پاسخ به سوال اصحاب رسانه در رابطه با تامین ارز گفت: شرکت‌ها برای تأمین ارز مورد نیاز خود از طریق صادرات با محدودیت‌هایی در رینگ صادراتی بورس کالا مواجه هستند. به همین دلیل، بسیاری از شرکت‌ها ترجیح می‌دهند از روش‌های جایگزین استفاده کنند. با این حال، انگیزه ناشی از نزدیک شدن نرخ دلار به قیمت واقعی، امیدواری‌هایی ایجاد کرده که شرکت‌ها به سمت ورود به رینگ صادراتی حرکت کنند.

وی ادامه داد: قیمت شمش فخاس پایین تر از دیگران است. میلگرد نیز به همین دلیل ارزان شده که در داخل به ریال خریداری می شودکه برای صنعت خوب نیست.

جوانبخت درباره سیاست‌های عرضه و فروش فخاس که موجب موفقیت آن شده توضیح داد: همواره سعی کرده‌ایم درست و به موقع و به قیمت بفروشیم. همچنین عرضه های فخاس حجم سنگینی دارد. آموخته ایم بازار سازی کنیم و همواره سعی کرده ایم بالاتر از قیمت بازار بفروشیم .

کد خبر 515774

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =