سهامداران خودرو بخوانند/ حضور کروز در ایران خودرو ابطال شد؟

سرنوشت ایران خودرو، بعد از انتشار مصوبه شورای رقابت درباره عدم اهلیت شرکت کروز برای مالکیت بزرگترین خودروساز داخلی، بررسی شد.

به گزارش صدای بورس، در حالی که در مجمع پرحاشیه شرکت ایران خودرو که ۱۷ بهمن ماه برگزار شد، مالکیت بزرگترین شرکت خودروساز داخلی پس از ماه‌ها چانه‌زنی به گروه قطعه‌سازی کروز واگذار شد، ابلاغ متن مصوبه شورای رقابت درباره عدم اهلیت این شرکت برای مالکیت ایران خودرو در روز جاری،ابهاماتی را در خصوص روند مالکیت این شرکت و سرنوشت آن، ایجاد کرده است.

امروز، متن مصوبه ۱۵ بهمن ماه شورای رقابت حاوی رای این شورا درباره صلاحیت نداشتن شرکت کروز برای مالکیت ایران خودرو ابلاغ و منتشر شد. محتوای این مصوبه که با استناد به قوانینی همچون قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و همچنین قانون پنجساله هفتم توسعه، نوشته است، بر فاقد اهلیت بودن شرکت کروز و غیرقانونی بودن حضور این شرکت در ترکیب هیات مدیره ایران خودرو تاکید کرده است.

با این حال، با توجه به برگزاری مجمع عمومی عادی به طورفوق‌العاده ایران خودرو در تاریخ ۱۷ بهمن ماه، تصاحب سه کرسی از ۵ کرسی هیات مدیره جدید ایران خودرو از سوی شرکت کروز که معادل ۶۰ درصد از قدرت هیات مدیره است و همچنین ابلاغ مصوبه شورای رقابت، شش روز بعد از برگزاری این مجمع، سوال مهمی در فضای امروز بازار سرمایه شکل گرفت.

مبنی بر اینکه، این مصوبه که دو روز قبل از برگزاری مجمع ایران خودرو و انتقال مالکیت آن به شرکت کروز، تصویب شد اما ۶ روز بعد از برگزاری این مجمع، در روز سه شنبه ۲۳ بهمن ماه ابلاغ شد، سرنوشت مالکیت شرکت کروز بر ایران خودرو را تغییر خواهد داد؟ در واقع، تکلیف مالکیت ایران خودرو بعد از ابلاغ این مصوبه چیست و آیا حضور کروز در ایران خودرو ابطال می‌شود؟

دو تفسیر از رای شورای رقابت

صدای بورس در گفت و گو با یک حقوقدان و متخصص حقوقی بازار سرمایه موضوع ابهامات ایجاد شده در مسیرمالکیت شرکت کروز بر ایران خودرو، را بررسی کرد.

حمید اسدی، با اشاره به مصوبه ۱۴۰۳.۱۱.۱۵ شورای رقابت مبنی بر عدم اهلیت شرکت کروز برای مالکیت بزرگترین شرکت خودروساز داخلی، از زاویه حقوقی، ضمن تشریح موضوع، سرنوشت ایران خودرو را با توجه به برگزاری مجمع آن در تاریخ ۱۷ بهمن ماه، اعلام کرد.

وی در این باره گفت: موضوع حضور شرکت کروز در ایران خودرو که از تاریخ ۱۷ بهمن ماه عملا مالکیت بزرگترین شرکت خودروساز داخلی را بر عهده گرفت، دربردارنده چند موضوع بسیار مهم است. اولین موضوع را می‌توان با استناد به بند ج قسمت دوم ماده ۶۴ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و ماده ۶۱ و ۴۷ همین قانون و همچنین بند ت ماده ۵ قانون برنامه پنجساله هفتم توسعه مورد بررسی قرار داد. براساس این مواد قانونی، خریداری کردن سهام شرکت‌های سهامی عام توسط سهامدارانی که از سوی شورای رقابت فعالیت‌های آن‌ها دارای تعارض منافع بوده و مصداق روند ضد رقابتی باشد، عملا ممنوع است.

اسدی افزود: در چنین شرایطی شورای رقابت ضمن سلب حق رای از آن شرکت در هیات مدیره و مجامع قانونی، به این شرکت مهلت می‌دهند تا ظرف دو سال سهام خود را واگذار کنند. این واگذاری هم به نحوی خواهد بود که نتوانند در هیات مدیره شرکت،‌ حضور داشته باشند.

این حقوقدان بازار سرمایه تصریح کرد: در مورد شرکت کروز نیز از یک طرف قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴، قرار دارد که براساس آن، از آنجا که مالکیت این شرکت بر ایران خودرو، به دلیل آنکه فعالیت‌های هر دو شرکت در یک حوزه مشخص است، عملا رویه ضد رقابتی ایجاد می‌کند. براساس این قانون می‌توان حضور کروز در ایران‌خودرو را قابل ابطال دانست؛ به خصوص آنکه ما در اینجا رای هیات تجدیدنظر شورای رقابت را داریم و رای نیز بدوی نیست. اما باید دید این قانون چه زمانی قابلیت اجرایی شدن دارد؟ همچنین با توجه به اینکه این رای و اثر آن به قبل از زمان برگزاری مجمع عمومی عادی به صورت فوق‌العاده ایران‌خودرو برمی‌گردد، آیا مجمع و مصوبات آن که مهم‌ترین آن‌ها انتقال مالکیت ایران خودرو به شرکت کروز بود را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

وی با بیان اینکه، در وهله اول با توجه به ملاحظات قانونی باید گفت که این رای نسبت به بحث سهامداری شرکت کروز و حق رای این شرکت در هیات مدیره و مجامع قانونی ایران‌خودرو اثرگذار است، خاطرنشان کرد: به طور کلی با در نظر گرفتن مجموعه شرایط اعم از الزامات قانونی، زمان تصویب رای و ابلاغ آن و همچنین برگزاری مجمع، دو برداشت قانونی از نتیجه این رای برای سرنوشت مالکیت کروز بر ایران‌خودرو می‌تواند وجود داشته باشد. در واقع این رای را می‌توان به دو صورت تفسیر کرد.

اسدی در خصوص برداشت اول گفت: برداشت اولی که می‌توان از این رای داشت آن است که از امروز که رای ابلاغ شده است، حق رای کروز در مجامع شرکت‌هایی که سهامدار است(در اینجا به طور مشخص ایران خودرو)، سلب می‌شود و اگر این حق سلب شود حتی حق رای کروز برای انتخاب هیات رییسه مجامع هم سلب می‌شود.

وی ادامه داد: اما برداشت و تفسیر دیگری نیز از این رای می‌توان داشت مبنی بر اینکه کروز ملزم خواهد شد ظرف مدت دو سال سهام تحت تملک خود از ایران خودرو را در بازار سرمایه عرضه کرده و به فروش برساند.

مجمع اثر قانونی دارد و صحیح است

او در پاسخ به این سوال درباره اینکه با توجه به برگزارشدن مجمع ایران خودرو بعد از مصوبه شورای رقابت(اگرچه مصوبه بعد از برگزاری مجمع ابلاغ شد)، سرنوشت مالکیت کروز بر بزرگترین شرکت خودروساز داخلی چه خواهد شد، خاطرنشان کرد: زمانی که مجمعی برگزار می‌شود، در صورتی که شرایط قانونی و شرایط شکلی برگزاری مجمع و همچنین مواد و مفاد لایحه اصلاحی قانون تجارت در خصوص مجامع، رعایت شده باشد، به خصوص آنکه مجمع ایران‌خودرو مجمع عادی به صورت فوق‌العاده بوده است، این مجمع اثرقانونی دارد و تا زمانیکه شخص یا اشخاصی، سهامدار یا سهامدارانی نسبت به ابطال مجمع در دادگاه یا مجامع قضایی اقدام نکنند، مجمع به قوت خود باقی است و دارای اثر حقوقی است.

وی تصریح کرد: در واقع مجمع برگزار شده ایران خودرو تا زمانیکه توسط سهامداران دیگری با رای دادگاه ابطال نشود، مجمع صحیحی است و هیچ مرجع ومقامی جز قاضی و رای دادگاه نمی‌تواند رای مجمع را ابطال کند.

خبرنگار:هاجر شادمانی

کد خبر 517107

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =