نرخ خوراک؛ ترمز رشد سودآوری پتروشیمی‏‏‌ها

کارشناس بازار سرمایه ضمن اشاره به تاثیر نرخ خوراک بر روند بازار سرمایه و سودآوری شرکت های پتروشیمی به دیگر دلایل ریزش های اخیر در بورس پرداخت.

نیما میرزایی، کارشناس بازارسرمایه در گفت‌وگو با صدای‌بورس به تاثیر نرخ خوراک پتروشیمی بر بازارسرمایه اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل اصلی افزایش عرضه در چند روز گذشته بازار سرمایه، موضوع افزایش نرخ گاز بود که بخشی از آن به خوراک شرکت‌های پتروشیمی مرتبط بود. بخشی دیگری از آن گاز مصرفی بود که هردو این موارد باعث افزایش قابل توجه هزینه شرکت های بورسی مخصوصا در بخش پتروشیمی ها می‌شوند.

وی ادامه داد: به طور طبیعی آثار این موارد را در صورت های مالی شرکت ها در ماه‌های آینده مشاهده خواهیم کرد. باتوجه به جهش قیمتی نرخ گاز مبنای محاسبه به ١٢ هزار تومان، وقتی نرخ فروش شرکت ها بر مبنای دلار توافقی در دوماه گذشته ثابت بوده و افزایشی نداشته ، سودآوری این شرکت ها به طرز قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد و حاشیه سود شرکت های مرتبط مجددا رو به کاهش خواهد رفت.

به گفته میرزایی، افزایش عرضه هایی که در تابلوی معاملات مشاهده می‌شود کاملا با موضوع نرخ خوراک مرتبط است و به نظر می‌رسد، سیاست گذار توجه ویژه ای به وضعیت سودآوری شرکت ها و حاشیه سود آن ها داشته باشد. هرچند دولت استدلال هایی برای افزایش نرخ ها خواهدآورد که باید به آن توجه کرد.

وی نرخ گاز هاب اروپا را در ضرب فرمول مرتبط دانست و گفت: همانطور که در ماه های اخیر یک پله افزایش نرخ دلار توافقی وجود داشت، نرخ دلاری که در فرمول محاسبه قرار می‌گیرد به طور طبیعی افزایش داشته است. همچنین بحث نرخ گاز در هاب اروپا بوده که رشد قیمتی داشته و تضارب این دو مورد باعث شده خروجی فرمول مبنای محاسبه گاز افزایش قابل توجهی را داشته باشد.

میرزایی خاطرنشان کرد: صنعت پتروشیمی در کشور، صنعتی کاملا ارز آور است که کمک کشور بوده و سودآوری آن مزایایی برای کشور داشته است. اما با اتفاقات اخیر در حوزه این صنعت و چالش هایی که در خصوص قطعی گاز، برق و کاهش تولید این شرکت ها وجود داشته، عملا مزیت رقابتی این صنعت تبدیل به تهدیدی بزرگ در راستای کاهش تولید شده است. به نظر می‌رسد نقش سیاست گذار در این شرایط پررنگ تر شود و لزوما حمایت از این صنعت مهم است.

وی تاکید کرد: جدای از بحث فرمول که به نظر می‌رسد نیاز به اصلاح دارد و باید به سمت منافع صنایع مرتبط و توسعه آن در آینده تعدیل شود، شرایط ویژه فعلی کشور در خصوص کمبود منابع و در نتیجه کاهش تولید هم می‌بایست لحاظ شود. همچنین باید سقف گذاری قیمت گاز به صورت سالانه حد مشخصی داشته باشد که دچار جهش قیمتی بالا نشود و اینگونه مسائل کمتر گریبان گیر صنایع و سهامداران شود.

تکلیف بورس چه می‌شود؟

میرزایی در ادامه به دیگر دلایل ریزش بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: دلایل متعددی برای ریزش‌های اخیر بازار سرمایه وجود دارد که مهم ترین آن نرخ دلار توافقی است. روند رو به رشد آن متناسب با تورم و وعده دولت پزشکیان مبنی بر تک نرخی کردن ارز بود که در دوماه گذشته متوقف شد و اختلاف آن با دلار بازار آزاد به بیشترین حد رسید و اثر خود را در صورت های مالی شرکت ها و تابلو نشان داده و خواهد داد.

وی افزود: موضوعی دیگر که درجه اهمیت کمتری دارد و در دوره های کوتاه مدت خود را نشان داده، موضوع پیش‌فروش سکه بود که حجم قابل توجهی از نقدینگی را جذب کرده است. همچنین موضوع مربوط به افزایش نرخ گاز شرکت های پتروشیمی ها در نگاهی میان مدت تر تاثیر گذار خواهدبود.

میرزایی با اشاره به تمدید گواهی سپرده به نرخ ۳۰ درصد گفت: در هفته های اخیر مشاهده کردیم که با تمدید نرخ سپرده ٣٠ درصدی به نوعی نرخ بهره در فضای اقتصادی بالا نگه داشته شد که اثرات آن بر بورس بیشتر از مابقی صنایع و حوزه ها بود.

وی به چشم انداز بازار سرمایه پرداخت خاطرنشان کرد: در ذیل موارد گفته شده به طور طبیعی افزایش تنش ها بین ایران و آمریکا و تهدید هایی که وجود دارد، مقداری ریسک سیاسی و نظامی را افزایش داده که تاثیر گذار بوده است. در مجموع شرایط در کوتاه مدت به نفع بازار سرمایه نیست. اما باتوجه به افت سریع قیمت ها و ادامه آن در آینده کوتاه مدت احتمالا قیمت ها به محدوده ای جذاب برسند و تقاضا با نگاه نوسان گیری به بازار بازگردد.

کد خبر 517507

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =