به گزارش صدای بورس، برای تشویق سهامدران به حضور در صندوقهای با درآمد ثابت، بخشی به سهام عرضهاولیهها به صندوقها تخصیص داده میشود. میزان تخصیص سهام شرکتهای عرضه اولیه به صندوقهای سرمایه گذاری از پیش اعلام میشود.
عرضه اولیه بوعلی یکی پرحاشیه ترین عرضههای اولیه در بورس بود. در این عرضه به هر کد بورسی حداکثر ۷۹ سهم با نقدینگی حدود ۳۲۸ هزار تومان سهم اختصاص داده شد و قرار بود بر اساس قانون بورس مابقی آن طی جدولی برای صندوقهای سرمایه گذاری با درآمد ثابت در نظر گرفته شود.
سازمان بورس ۱۷ آذر جدولی در سایت سازمان بورس و اوراق بهادار(Tse.ir) منتشر کرد که بر اساس آن به تنهایی برای نماد مدیر ۲۱۸ میلیون و ۸۹۴ هزار و ۳۵۳ سهم اختصاص داده شد. برای صندوق سهامی ارزش آفرین بیدار ۱۳ میلیون و ۲۱۴ هزار و ۹۹۲ سهم و برای صندوق هستی بخش آگاه نیز ۷ میلیون و ۲۸۴ هزار و ۶۳۷ سهم در نظر گرفته شد.
اما ۱۸ آذر ۹۹ شرکت بورس طی نامهای سهمیه نماد مدیر در جدول جدید را به ۱۷ میلیون و ۵۱۵ هزار و ۴۸۲ سهم و سهمیه دو صندوق سهامی ارزش آفرین بیدار و هستی بخش آگاه را به ترتیب به ۲,۱۰۷,۸۹۳ و ۴,۱۸۸,۴۶۳ میلیون برگه سهم کاهش داد.
ساعت ۱۴:۱۰ روز ۲۲ آذر یعنی درزمان خارج از ساعت معاملاتی، جدول تخصیص سهمیه نماد «بوعلی» تغییر و سهمیه صندوق مدیر ناگهان ۸۸درصد کاهش یافت دو صندوق مذکور دیگر نیز هرکدام با کاهش ۸۰ و ۲۸ درصدی مواجه شدند.
حمید اسدی، حقوقدان بازار سرمایه در ارتباط با بورس در گفتوگو با صدای بورس، اظهار کرد: شفافیت و اطلاع رسانی یکی از مهمترین موضوعات بازار سرمایه است. حقوقیهایی که اعتراض به روند تخصیص سهام شرکت بوعلی را دارند معتقدند آخرین تغییرات بعد از ساعت بازار انجام شده است. بر اساس قانون بعد از ساعت بازار نباید تغییری در جداول و اعلامها ایجاد شود.
وی در ارتباط با اعتراض صندوقهای سرمایه گذاری به روند تغییر جدول اعلامی بورس بیان کرد: صندوقهایی که به روند تخصیص سهام اعتراض دارند نظرات خود را بیان کرده اند، باید سخنان و نقطه نظرات و دلیل تغییر این سهمیه را نیز از سازمان بورس جویا شد. ممکن است دلیل محکمه پسندی برای این تغییر داشته باشند. اگر ثابت شود که سازمان در این ارتباط اشتباه کرده بر اساس قانون بورس بایدمنافع از دست داده شده صندوق ها را بازگردانند.
اسدی در پاسخ به این پرسش که مرجع رسیدگی اعتراض به تخصیص سهام عرضه اولیه بوعلی کدام مقام است، بیان کرد: بر اساس طبق بند ۷ ماده ۴ قانون بازار، مرکز رسیدگی به صندوقهای سرمایه گذاری به روند تخصیص عرضه اولیه بوعلی شورای عالی بورس است. اگر نسبت به نتیجه این رسیدگی نیز اعتراض داشتند و یا رسیدگی نشد، می توانند اعتراض خود را نزد هیات داوری سازمان بورس ببرند.
حسین رهبر، یکی از مدیران سبدگردان اقتصاد بیدار در گفتوگو با صدای بورس اظهار کرد: با چه مجوزی از سهمیه صندوقهای اعلام شده در جدول بوعلی کاسته شده و به سهمیه صندوقهای درامد ثابت دیگر افزوده شده این جز نادیده گرفتن حق سهامداران است؟
محمدرضا کاتوزیان، معاون سرمایه گذاری فاینتک کاتوزیان با اعتراض به تصمیمات خلقالساعه ای که توسط شرکت بورس گرفته میشود، به صدای بورس بیان کرد: نماد مدیر از تغییرات اعمال شده در جدول تخصیص سهام دچار ضرر شد. در پیگیری کاهش حدود ۹۰ درصدی سهمیه نماد مدیر به سازمان و شرکت بورس نامه نگاری و تقاضای رسیدگی شد اما متاسفانه هیچ گونه توضیحی در ارتباط با چرایی این تغییرات داده نشد.
بیشتر بخوانید:
ملاک تقسیم عرضههای اولیه چیست؟/ چرا شفاف سازی نمیشود؟
اعتراض به تقسیم سهام در عرضه اولیه بوعلی/ سازمان بورس پاسخگو باشد
صادرات ۶۵ درصدی محصولات بوعلی
پیمان میراب، مشاور وزیر اقتصاد در گفتوگو با صدای بورس اظهار کرد: دستورالعملهای بورس به چند بخش تقسیم میشود بخشی از این دستورالعمل که انتشار آن رانت در بازار ایجاد می کند تا انتشار رسمی آن محرمانه میماند. بخش دوم از دستورالعملها هیچ تاثیری در روند معاملات ندارد و رانت نیز محسوب نمیشود، این دستورالعملها به شکل مشخص و با یک فاصله زمانی قبل از اجرایی شدن باید اعلام شود تا شرکتها با آگاهی از عملیاتی شدن دستورالعملهای جدید، وضعیت خود را تنظیم کنند.
میراب در ادامه گفت: اگر دستورالعمل و یا خبری یک شبه اعلام شد و در روند اجرا نیز تغییر کرد باید به مقامات مربوطه ارجاع شود چرا که آینده سهامداران به آن گره خورده است.
وی در پاسخ به اعتراض صندوق های سرمایه گذاری نسبت به تغییر جدول تخصیص سهام بوعلی به صندوقهای سرمایه گذاری بیان کرد: به تنهایی نمیتوان قضاوت کرد. این موضوع و اعتراض صندوقهای سرمایه گذاری باید به سازمان بورس و اوراق بهادار ارجاع داده شود.
محبوبه قرمزچشمه
نظر شما