صدای بورس - مهراز حبیبی؛ ویتامین B۱۲ به بدن شما کمک می کند تا سلول های عصبی و سلول های خونی را سالم نگه دارد. همچنین به بدن شما در ساخت DNA کمک می کند. بدن شما ویتامین B۱۲ را به تنهایی تولید نمی کند، بنابراین باید آن را از طریق غذا و نوشیدنی مصرف کنید.
ویتامین B۱۲ در محصولات حیوانی مانند گوشت، لبنیات و تخم مرغ وجود دارد. همچنین می توان آن را در غذاهای غنی شده مانند غلات خاص، نان و مخمرهای مغذی یافت.
علائم مرتبط با آن را بدانید
ویتامین B۱۲ یا کوبالامین یک ویتامین محلول در آب است
ویتامین B۱۲ شامل کبالت است، از این رو به نام کوبالامین نامیده می شود. این یک ویتامین محلول در آب است. ویتامین B۱۲ برای تنظیم سیستم عصبی، تشکیل گلبول های قرمز سالم و سنتز DNA مورد نیاز است. اکنون که فواید ویتامین B۱۲ را می دانید، می توانید آسیب هایی را که بدن خود متحمل می شود تخمین بزنید. زمانی که کمبود این ویتامین وجود دارد. بنابراین بسیار مهم است که علائم کمبود ویتامین B۱۲ را بشناسید و در اولین فرصت برای درمان آن اقدام کنید.
پوست رنگ پریده
کمبود ویتامین B۱۲ در بدن بر میزان گلبول های قرمز در بدن تأثیر می گذارد و منجر به کم خونی می شود. این مساله بر رنگ پوست تأثیر می گذارد. به دلیل کمبود ویتامین B۱۲، پوست زرد به نظر می رسد یا ظاهری رنگ پریده دارد.
سردرد مکرر
دوره های مکرر سردرد که هیچ دلیل یا علت دیگری ندارد، می تواند با کمبود ویتامین B۱۲ مرتبط باشد، به خصوص اگر علائم دیگری از آن دیده شود. گفته می شود سردرد یک اثر عصبی ناشی از کمبود کوبالامین است.
مشکلات گوارشی
وقتی بدن ویتامین B۱۲ کافی نداشته باشد منجر به مشکلات گوارشی مانند اسهال، حالت تهوع، یبوست و نفخ می شود. در حالی که این علائم با چندین مشکل گوارشی دیگر همپوشانی دارند، اگر همراه با سایر علائم کمبود ویتامین B۱۲ رخ دهند، باید بدون هیچ تاخیری آن را بررسی کنید.
تحریک پذیری
کمبود ویتامین B۱۲ باعث تحریک پذیری در فرد می شود. از آنجایی که این ویتامین با عملکرد صحیح سیستم عصبی مرکزی مرتبط است، کمبود آن می تواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد. مطالعات متعددی نیز کمبود ویتامین B۱۲ را با شروع افسردگی و اضطراب مرتبط دانسته اند.
سایر علائم کمبود ویتامین B۱۲
سایر علائم کمبود ویتامین B۱۲ عبارتند از: زخم دهان و خشکی لب، احساس سوزش در بدن، اختلال در بینایی و کاهش عملکرد شناختی. کم خونی ناشی از ویتامین B۱۲ باعث خستگی شدید، بی حالی، تنگی نفس، احساس ضعف، تپش قلب و گاهی اوقات شنیدن صدای وزوز درگوش می شود.
کمبود ویتامین B۱۲ و پنج ناحیه در بدن شما که می توانند علائم را نشان دهند
چرا تشخیص به موقع کمبود ویتامین B۱۲ مهم است؟
کمبود ویتامین B۱۲ به یک مشکل رایج سلامتی در سراسر جهان تبدیل شده است. دادههای خیرهکننده نه تنها شیوع کمبود ویتامین B۱۲ را در جمعیت جهان را نشان میدهد، بلکه مردم را ترغیب میکند که نسبت به این کمبود که میتواند در درازمدت آسیبهای «غیرقابل برگشت» ایجاد کند، آگاهتر باشند. علاوه بر اینکه مسئول ایجاد گلبول های قرمز و DNA در بدن است، به تقویت مغز و سلول های عصبی نیز کمک می کند. با این حال، تشخیص زودهنگام کمبود B۱۲ و درمان موثر آن ضروری است.
علائم هشدار دهنده قابل توجه
کمبود ویتامین B۱۲ می تواند باعث مشکلات متعددی از جمله مشکلات پوستی، سلامت چشم و مشکلات عصبی شود. بنابراین، مهم است که تمام علائمی را که می تواند نشان دهنده بیماری باشد، در نظر بگیرید. علائم خاص در ارتباط با این کمبود مواد مغذی به شرح زیر است:
- رنگ زرد کم رنگ پوست شما.
- زبان زخم و قرمز (گلوسیت)
- زخم دهان
- تغییر در نحوه راه رفتن و حرکت شما.
- اختلال در بینایی
- تحریک پذیری و افسردگی
در حالی که هر فردی در هر سنی ممکن است به کمبود ویتامین B۱۲ مبتلا شود، افرادی که ۶۰ سال یا بالاتر هستند در مقایسه با سایر گروه های سنی بیشتر در معرض کمبود ویتامین B۱۲ هستند.
علاوه بر این، افرادی که گیاهخوار هستند یا رژیم های سخت گیاهخواری دارند ممکن است دریافت کافی ویتامین B۱۲ برایشان مشکل باشد زیرا بیشتر منابع غذایی شامل محصولات حیوانی است.
قسمتهایی از بدن که میتوانند نشان دهنده سطوح پایین ویتامین B۱۲ باشند
NHS نسبت به علائم کمبود ویتامین B۱۲ که ممکن است در چهار قسمت بدن یعنی دست ها، بازوها، پاها یا پاها بروز کند، هشدار داده است.
به گفته متخصصان، افراد مبتلا به کمبود این ویتامین ممکن است احساسی «عجیب و متفاوت» را در این چهار ناحیه از بدن تجربه کنند.
اصطلاحی که برای تعریف آن استفاده می شود «پاراستزی» یا سوزن و سوزن نامیده می شود.
با این حال، تجربه سوزن سوزن شدن لزوماً به معنای کمبود ویتامین B۱۲ نیست. این می تواند به دلیل چندین بیماری دیگر از جمله فشار روی اعصاب، بیماری عصبی، کاهش جریان خون، تهویه هوا، دیابت، مولتیپل اسکلروزیس، پرکاری تیروئید و غیره باشد. بنابراین مهم است که خود را برای تأیید تشخیص خود آزمایش کنید.
سوزن سوزن شدن می تواند نشانه ای گویا باشد
پارستزی یا سوزن سوزن شدن مانند احساس سوزش است که معمولا در دست ها، بازوها، پاها یا پاها رخ می دهد، اما می تواند در سایر قسمت های بدن نیز رخ دهد.
اینها معمولاً بدون درد هستند و به طور ناگهانی و بدون هشدار ایجاد می شوند.
این اتفاق زمانی می افتد که خون رسانی به اعصاب قطع شود. این معمولا زمانی است که روی بخشی از بدن خود می نشینید یا می خوابید.
این احساس معمولا چند دقیقه طول می کشد و زمانی که وزن را از روی قسمت آسیب دیده بدن بردارید متوقف می شود و به این دلیل است که اجازه می دهد جریان خون از سر گرفته شود.
به غیر از کمبود ویتامین، بسیاری از بیماریهای دیگر نیز میتوانند باعث ایجاد سوزن سوزن شدن در بدن شوند.
دیابت یکی از دلایل اصلی آن است. معمولاً با نوروپاتی محیطی همراه است، که به گزگز و سایر علائمی که اغلب در هر دو پا ایجاد میشوند و به سمت بالا میروند، روشن میشود و میتواند به هر دو دست گسترش یابد و بازوها را بالا برود.
بیماری های سیستمیک مانند اختلالات کلیوی، بیماری کبد، آسیب عروقی و بیماری های خونی نیز می توانند باعث گزگز شدن در بدن شوند.
اگر الکلی هستید یا از یک عادت غذایی ضعیف پیروی می کنید، سوزن سوزن شدن یکی از علائم رایجی است که نشان دهنده آسیب عصبی است.
زبان شما نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد
کمبود ویتامین B۱۲ همچنین می تواند باعث مشکلات دهانی شود که منجر به زخم دهان، زخم، تورم زبان و قرمزی می شود.
گلوسیت یا قرمزی و درد زبان یکی از نشانه های بارز کمبود B۱۲ است. گلوسیت با برجستگی های ریز روی زبان (پاپیلا) مشخص می شود که می تواند شروع به از بین رفتن کند.
چرا این اتفاق می افتد؟ چون کمبود ویتامین B۱۲ می تواند مقادیر غیرطبیعی زیادی گلبول قرمز تولید کند که به درستی کار نمی کنند و در نتیجه کم خونی ایجاد می شود. از این رو، این علائم به همراه مجموعه ای از علائم دیگر، از جمله زخم های دهان را به همراه دارند.
مهم است که توجه داشته باشید که گلوسیت ممکن است به دلیل شرایط دیگر نیز رخ دهد. این موارد عبارتند از: واکنش های آلرژیک، خشکی دهان به دلیل سندرم شوگرن، عفونت ناشی از باکتری ها، مخمرها یا ویروس ها، برخی بیماری های مقاربتی، آسیب، بیماری های پوستی که بر دهان تأثیر می گذارد و موارد دیگر.
کمبود ویتامین B۱۲ و مغز
مطالعات نشان داده اند که کمبود ویتامین B۱۲ با اختلال در شناخت و حافظه همراه با احساس گزگز و بی حسی مرتبط است. گفته می شود که این نتیجه میلین ضعیف است، فرآیندی که برای عملکرد سالم سیستم عصبی مرکزی مهم است.
بنابراین، سطوح پایین ویتامین B۱۲ می تواند منجر به تحریک پذیری، تغییر در شخصیت، افسردگی و از دست دادن حافظه شود.
در مورد کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B۱۲ چه باید دانست؟
کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B۱۲ یا فولات زمانی رخ می دهد که کمبود هر یک از این ویتامین ها بر توانایی بدن برای تولید گلبول های قرمز خون با عملکرد کامل (RBC) تأثیر بگذارد.
در صورت بروز علائم کمبود ویتامین B۱۲، باید به پزشک مراجعه کنید و خود را برای همین مورد آزمایش کنید.
بیشتر افراد مسن تر، کودکان، وگان ها، گیاهخواران سخت گیر، افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کمبود B۱۲ هستند، به همین دلیل است که این گروه از افراد باید غربالگری منظم را در اولویت قرار دهند.
پزشک نمونه خون شما را می گیرد و بررسی می کند که آیا سطح هموگلوبین شما کمتر از حد طبیعی است یا خیر و آیا گلبول های قرمز شما بزرگتر از حد طبیعی است یا خیر.
مواد غذایی برای خوردن
ویتامین B۱۲ یک ماده مغذی است که به طور طبیعی در بدن ساخته نمی شود. داشتن غذاهای غنی از این ویتامین ضروری است و حتی برخی می توانند طبق راهنمایی پزشک به مکمل ها متوسل شوند.
برخی از بهترین منابع ویتامین B۱۲ عبارتند از: گوشت گاو، گوشت خوک، ژامبون، مرغ، بره، صدف، خرچنگ، محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست و تخم مرغ. غلات غنی شده نیز می توانند سطوح کافی از این ماده مغذی حیاتی را در اختیار شما قرار دهند.
با توجه به اینکه غنی ترین منابع ویتامین B۱۲ محصولات حیوانی است، گیاهخواران و وگان ها ممکن است به اندازه کافی از مواد غذایی دریافت نکنند. با این حال، غذاهایی مانند اسفناج، چغندر، نخود منابع گیاهی عالی از مواد مغذی هستند. در غیر این صورت می توانید با راهنمایی پزشک یا متخصص تغذیه خود به مکمل ها نیز متوسل شوید.
آنچه باید در مورد مکمل ها بدانید
مکمل ها به پر کردن یا رفع شکاف های غذایی کمک می کند. گاهی اوقات، غذاهایی که می خوریم کافی نیستند یا ارزش غذایی مناسبی برای حفظ سلامت کلی ما ندارند. آن وقت است که مکمل ها می توانند کمک کنند.
تا آنجا که به ویتامین B۱۲ مربوط می شود، این ویتامین عمدتاً در محصولات حیوانی یافت می شود، به همین دلیل است که گیاهخواران سختگیر ممکن است به سختی بتوانند مقدار مناسبی از این ماده مغذی ضروری را تنها از طریق رژیم غذایی دریافت کنند.
می توانید با پزشک خود مشورت کنید و در مورد اینکه آیا به مکمل نیاز دارید یا خیر صحبت کنید. در ادامه می توانید در مورد دوز و عوارض جانبی مصرف بیش از حد آن صحبت کنید.
نتیجه نهایی
در حالی که از یک طرف تامین نیازهای غذایی ضروری است، از طرف دیگر توجه به وجود ویتامین ها و مواد معدنی مهم در بدن ضروری است.
آزمایش های پزشکی به موقع می تواند به شما در شناخت سطح عناصر ضروری در بدن کمک کند و به شما در جبران آن کمک کند.
معاینات منظم نه تنها با شناسایی عناصر از دست رفته به شما کمک می کند، بلکه می تواند ظهور سایر عوارض سلامتی را نیز آشکار کند.
نکات مهمی که باید به آن توجه داشت
عاقلانه است که همیشه از بیماری آگاه باشید. علائم، درمانهای پزشکی موجود و علت بیماریها در صورت شناخته شدن هرگز نباید نادیده گرفته شوند.
کمبود ویتامین با علائم ظریف شروع می شود اما به تدریج پیشرفت می کند تا آسیب بیشتری به بدن وارد کند.
بنابراین ضروری است که علائم معمول ویتامین B۱۲ مانند رنگ زرد کم رنگ در پوست، زبان درد، زخم های دهان و اختلال دید بلافاصله پس از مشاهده توسط پزشک اصلاح شود.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین B۱۲ هستند؟
اگرچه کمبود ویتامین B۱۲ ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، اما گروه های خاصی از افراد هستند که بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند: سلامت دستگاه گوارش افراد مسن بر توانایی بدن برای جذب ویتامین B۱۲ تأثیر می گذارد و در نتیجه آنها در معرض خطر بیشتری هستند. افراد مبتلا به کم خونی خطرناک، یک بیماری خودایمنی نیز احتمالاً دچار کمبود ویتامین B۱۲ هستند. افرادی که به بیماری سلیاک و بیماری کرون مبتلا هستند نیز احتمالاً دچار کمبود کوبالامین هستند. افرادی که کمتر یا اصلاً محصولات حیوانی مصرف می کنند. یا کاملاً گیاهخوار هستند، سطح ویتامین B۱۲ کمتری دارند.
نظر شما