رشد زودگذر با فروش ارز در مرکز مبادله

صادرکنندگان تا پیش از افتتاح تالار ارز مبادله‌ای مجبور بودند که ارز حاصل از صادرات را به نرخ بسیار پایینی عرضه کنند.

صادرکنندگان تا پیش از افتتاح تالار ارز مبادله‌ای مجبور بودند که ارز حاصل از صادرات را به نرخ بسیار پایینی عرضه کنند اما با این اتفاق، میل به صادرات بیشتر شده و شرکت‌های بورسی نیز به تبع رشد می‌کنند. ضمن اینکه بخش خصوصی می‌تواند با کم شدن فاصله نرخ‌های ارز جان تازه‌ای بگیرد و یا شرکت‌ها برنامه‌های تحقیق و توسعه خود را محقق می‌سازند. ضمن اینکه اگر انجام این عمل به شیوه درست آن نباشد در نهایت به نفع سودجویان شده و می‌توان پیش‌بینی کرد که کالاهایی دچار افزایش قیمت شوند که هیچ ربطی به مرکز مبادله ارز توافقی ندارند. این تالار درواقع شمشیر دولبه‌ای است که هم منفعت صادرکننده را دربر دارد و هم اثرات روانی آن می‌تواند تورم ایجاد کند.
در چنین شرایطی وظیفه دولت است که با سیاست‌گذاری‌های خود این بار روانی را کنترل و محدود کند و به این موضوع سامان دهد. مسئله نگاه سودجویان به این موضوع را باید از منظر گرانی کالاهای غیر وارداتی که در جریان افزایش نرخ ارز، رشد کاذب پیدا می‌کنند، بررسی کرد. تا زمانی که تک نرخی نشویم، رانت به وجود خود ادامه می‌دهد اما شاید در این لحظه‌ از تاریخ، انجام چنین کاری درست نباشد چراکه می‌تواند آسیب تورمی زیادی را به جامعه تحمیل کند و بار روانی بسیار زیادی که دارد در ادامه بر اقتصاد کشور تاثیر می‌گذارد. وظیفه دولت است به عنوان متولی اقتصاد در کشور، شرایط را به‌گونه‌ای فراهم کند تا فرایند تک نرخی شدن را به گونه‌ای پیش ببرد که آثار تورمی کمتری داشته باشد.
عرضه ارز به‌صورت توافقی در این تالار هیچ‌گونه آسیبی به صنایع پایین‌دستی نمی‌زند و صرفا مسئول شکل دادن به رشد بازار است. البته اگر کسانی چنین نظری دارند باید بدانند تنها آسیبی که می‌تواند به شرکت‌های پایین‌دستی بخورد، تنها و تنها از سمت آثار تورمی است و نه چیزی دیگر. شرکت‌های مادر نیز می‌توانند با بالا رفتن درآمدهای خود با عرضه ارز در بازار توافقی، سرمایه در گردش خود را بالا ببرند و از شرکت‌های زیرمجموعه و یا همان پایین‌دستی حمایت لازم را به عمل آورند. شرکت‌های پایین‌دستی تا قبل از این ارز واردات خود را از طریق دلار نیمایی تامین می‌کردند اما در زمان فروش آن را به قیمت غیرنیمایی می‌فروختند پس از این منظر نیز نباید اینطور فکر کرد که این صنایع چنان مظلوم‌اند که از عرضه توافقی ارز، متضرر شوند.
هر کدام از افراد حاضر در دولت که قصد جراحی اقتصاد را دارند باید مانند پزشکی که با انجام آزمایش‌های متعدد، آثار و تبعات هر درمانی را بررسی می‌کند، آثار ناشی از هر تغییر و تحول اقتصادی را پیش‌بینی کرده و سپس روندهای لازم را مرحله به مرحله پیش ببرند. درمورد تالار ارز توافقی نیز به ‌این صورت است که شاید برای دوره‌ای کوتاه شرایط را بهبود ببخشد اما این خوشی زودگذر در ادامه گریبان‌گیر اقتصاد کشور شده و مسبب تورم می‌شود.

  • عزیز قنواتی - مدیرعامل نورد زرین گالوانیزه کاشان

  • شماره ۵۷۳ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 512859

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =