به گزارش صدای بورس، به نظر میرسد قیمت محصولات پایه در بورس کالای ایران قرار نیست روی آرامش به خود ببیند و این امر بیش از هر چیز متوجه سیاستهایی است که در خارج از این بازار اتخاذ میگردد، بطوریکه به عنوان مثال سیاستهای قیمتی در دفتر صنایع پایین دستی پتروشیمی تعیین میکند که قیمتهای پایه محصولات پتروسیمی در بورس کالا چه مسیری را در پیش بگیرد و یا در بانک مرکزی و وزارت اقتصاد تعیین میشود پارامترهای موثر بر قیمت در بازارهای پایه چه سمت و سویی را تجربه کند.
بطوریکه در دو هفته گذشته قیمت ارز محاسباتی در حوزه محصولات پتروشیمی در بورس کالا از محدوده ۵۰ هزار تومان ارز مبادله ای به ۶۳ تا ۶۵ هزار تومان ارز توافقی تغییر مسیر داده و این موضوع روی قیمتهای پایه این محصولات در بورس اثر مستقیم و البته با جهشی بر جای گذاشته است. به عنوان مثال قیمت پایه محصولات گروه پلیمری در بورس کالا در فاصله کمتر از یک ماه به طور متوسط حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یافته است. به عنوان مثال قیمت پلی پروپیلن شیمیایی ZH۵۱۵MA از ۵۳ هزار تومان در ماه قبل به ۶۵ هزار تومان افزایش یافته است. قیمت پلی پروپیلن نساجی HP۵۵۰J از ۵۱ هزار تومان به ۶۳ هزار تومان افزایش یافته است. پلی وینیل کلراید S۶۵ از ۳۹ هزار تومان به ۴۷ هزار تومان رسیده است. این تغییرات برای انواع محصولات پلیمری و شیمیایی در بورس کالا قابل ذکر است.
اثر دوم این تغییرات قیمتی روی حجم معاملات در بورس کالاست. افزبایش قیمتهای پایه برای محصولات مختلف باعث افزایش تقاضا در بورس کالا شده است. نگاهی به آمارها نشان میدهد در مدت دو هفته از زمان تغییر مبنای قیمتی ارز معاملاتی در رینگ محصولات پتروشیمی میزان عرضه محصولات پلیمری تقریبا ثابت مانده و این در حالی است که تقاضا از ۳۱۷ هزار تن (در دو هفته مشابه ماه قبل) به ۴۱۲ هزار تن رسیده است که نشان میدهد تغییر قیمتهای پایه به شدت روی میل به خرید محصولات مذکور اثر مثبت بر جای گذاشته و از آنجا که عرضهها تغییر نداشته، در نتیجه رقابت در بورس کالا افزایش یافته است.
این فرایند در حالی است که قیمتها در بازار نیز با روند افزایشی قابل توجهی روبهرو شده است. به طور میانگین قیمتها در بازار آزاد محصولات مختلف پلیمری بین ۲۵ تا ۴۰ درصد افزایش یافته و در برخی محصولات این افزایش قیمتها با کمبود کالا در بازار همراه شده است. با توجه به نزدیکی به شب عید و افزایش طبیعی و سنتی تقاضا در ماههای پایانی سال و با توجه به پیش بینی رشد بیشتر قیمت دلار در بازار آزاد در ماههای پیش رو احتمالا روند افزایش تقاضا برای کالاهای پایه از جمله محصولات مختلف پتروشیمی را شاهد خواهیم بود.
متاسفانه روند افزایشی قیمت محصولات در بازار داخل در حالی است که قیمتهای این گروه در بازارهای جهانی روند نزولی را در پیش گرفته و یکی دیگر از مصیبتهای قیمتگذاری برای محصولات بر مبنای دلار همین است. در حالی که مازاد عرضه نفت در دنیا بر مسایل ژئوپلیتیکی در خاورمیانه و اوکراین سایه انداخته، پیش بینی میشود فعلا روند قیمت نفت کاهشی باشد که این امر کاهش شاخص قیمت محصولات مختلف پتروشیمیایی را در دنیا به همراه دارد. اما از آنجا که شتاب رشد قیمت دلار در برابر همه مولفههای بین المللی بسیار بالاتر است، عملا مجال کاهش قیمت به مصرف کنندگان داخلی را نخواهد داد و در نتیجه کشوری که روی منابع نفتی و گازی خوابیده به دلیل سوء مدیریت بازارها و ناتوانی برداشت از منابع انرژی و تامین خوراک مجتمعهای پتروشیمی و پالایشی باید با رشد فزاینده قیمتها روبهرو باشد.
در هفتههای گذشته اخبار مختلفی از قطع گاز مجتمعهای پتروشیمی که بعضا قطبهای تولید محصولات مختلف هستند منتشر شده و این در حالی است که قطع برق در تابستان در حدود ۱۵ درصد به تولید این شرکتها ضربه زده و تولید آنها را کاهش داده و باید گفت افزایش قیمت محصولات در بورس کالا هم نتوانسته عرضه آنها را افزایش دهد، چراکه عملا پتانسیلی برای تولید و عرضه بالاتر را ندارند.
این در حالی است که اثر قطعی گاز به مراتب برای مجتمعهای پتروشیمی خطرناک تر از قطعی برق است بطوریکه میتواند علاوه بر مشکلات تامین سوخت روی تامین خوراک مورد نیاز این مجتمعها نیز اثر منفی بر جای بگذارد و این در حالی است که تامین خوراک مایع آنها نیز به دلیل مشکلات تولید در مجتمعهای پالایشی با تهدید روبهرو است و همه این موضوعات میتواند روی قیمتهای آتی این محصولات در ماههای پایانی سال اثر منفی بیشتری بر جای بگذارد.
شماره ۵۷۴ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما