ارز توافقی شمشیر دودم

از ۱۳۶۸ و بعد از جنگ تا سال ۱۳۹۶ مشکل اساسی که دست‌های بازرگانان را بسته بود، نوسان قیمت ارز بود که از یک طرف صادرکننده را از تامین مالی باز می‌داشت و از سوی دیگر سخت‌گیری‌ها اجازه آزادسازی قیمت‌ها را نمی‌داد تا واردکننده بتواند کالای خود را بفروشد.

به گزارش صدای بورس،از ۱۳۶۸ و بعد از جنگ تا سال ۱۳۹۶ مشکل اساسی که دست‌های بازرگانان را بسته بود، نوسان قیمت ارز بود که از یک طرف صادرکننده را از تامین مالی باز میداشت و از سوی دیگر سختگیریها اجازه آزادسازی قیمتها را نمیداد تا واردکننده بتواند کالای خود را بفروشد؛ سال ۱۳۹۶ سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی موسوم به نیما شکل گرفت و عامل چند نرخی شدن ارز و خروج نقدینگی از کشور شد. طول کشید تا مسئولان کشور، جایگزینی برای آن بسازند اما بالاخره این اتفاق افتاد و تالار مبادله ارز توافقی راهاندازی شد. خبر ورود فولادیها و پتروشیمیها به تالار مبادله ارز، سیگنال مثبتی به بازار داده و سوالی که بسیاری از فعالان بازار دارند این است که چه نمرهای می‌توان به مرکز مبادله ارز داد و اصولا کارکرد آن با سامانه نیما تفاوتی دارد؟

ایجاد تالار ارز توافقی الزامی بود

در حال حاضر مشخص نیست که در چه زمانی قرار است فولادی‌ها ارز خود را در بستر مرکز مبادله ارز توافقی، عرضه کنند و تا به این لحظه تاریخ‌های متفاوتی برای آن اعلام شده است. در اولین مرتبه گفتند که از اول بهمن ماه این اتفاق می‌افتد اما بعدتر اعلام کردند اول دی که اتفاقی در آن روز نیفتاد و زمان بعدی نیز ۳ دی بود که با توجه به پیگیری‌های انجام شده هیچ‌کدام از همکاران قادر به ثبت ارز در این سامانه نشدند و باید دید که چه زمانی این مهم حاصل می‌شود.

رشد زودگذر با فروش ارز در مرکز مبادله

صادرکنندگان تا پیش از افتتاح تالار ارز مبادله‌ای مجبور بودند که ارز حاصل از صادرات را به نرخ بسیار پایینی عرضه کنند اما با این اتفاق، میل به صادرات بیشتر شده و شرکت‌های بورسی نیز به تبع رشد می‌کنند. ضمن اینکه بخش خصوصی می‌تواند با کم شدن فاصله نرخ‌های ارز جان تازه‌ای بگیرد و یا شرکت‌ها برنامه‌های تحقیق و توسعه خود را محقق می‌سازند.

آزادسازی بازار ارز، منفعتی همگانی

اگر تمامی بازارهای ارز یکی شود، در نهایت می‌توانیم شاهد تک نرخی شدن ارز در بازار رسمی و در ادامه آن کنترل نرخ غیررسمی باشیم. اگر تمامی عرضه و تقاضا را ببریم به سمت بانک‌ها و صرافی‌ها می‌توانیم کاهش نرخ ارز را به ‌صورت واضح ببینیم. ضمن اینکه از همین لحظه پیش‌بینی می‌کنم که افرادی در ماه‌های آینده ادعا کنند که نرخ ارز به بالاترین حد ممکن رسیده و راه‌اندازی این تالار بی‌نتیجه بوده اما حقیقت این است که جواب من به این دسته از افراد از اکنون مشخص است؛ به آنها خواهم گفت اگر این عرضه‌ها رخ نمی‌داد، قیمت ارز بسیار بالاتر از آن چیزی بود که بتوان تصور کرد.

بورس کالا، بهانه‌ای برای رانت نیمایی

ارز وارد سامانه مرکز مبادله می‌شود و شرکت‌هایی که وابسته به صادرات هستند، رشد می‌کنند. این اتفاق به علت وابسته بودن قیمت محصولات شرکت‌های صادراتی مانند پتروشیمی‌ها و فولادی‌هاست. ضمن اینکه در این شرکت‌ها رشد سهام روندی همگام با دلار دارد.

انقلاب صنعتی با تزریق ارز صادراتی‌ها

با افتتاح تالار ارز توافقی و در ادامه آن انتشار اخبار عرضه ارز صادراتی‌ها در ماه آینده، روند بازار متاثر از این خبر تغییر کرد و شاهد رشد بازار بودیم. ضمن اینکه اگر نگاهی دقیق‌تر و جزیی‌تر به رشد نمادها داشته باشیم، می‌توانیم به وضوح ببینیم که شرکت‌های گروه پتروشیمی، فلزات و پالایشگاهی در حال رشد هستند و سایر نمادها از رشد بازمانده‌اند.

مینا هرمزی - خبرنگار

شماره ۵۷۳ هفته نامه اطلاعات بورس

کد خبر 513971

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =