۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۰
چهره جنجالی فناوری

زورآزمایی بزرگ چین و آمریکا در حوزه فناوری هوش مصنوعی به مراحل حساسی رسیده است.

به گزارش صدای بورس، لیانگ ونفنگ به سال ۱۹۸۵ در روستای میلیلینگ واقع در استان گوانگدونگ به دنیا آمد. والدینش، هر دو آموزگار دوره ابتدایی بودند. او بنیانگذار و مدیرعامل شرکت هوش مصنوعی DeepSeek و هم‌بنیانگذار صندوق سرمایه‌گذاری «های-فلایر» است.

لیانگ ونفنگ با ورود به دانشگاه ژجیانگ، مدرک کارشناسی مهندسی الکترونیک را در سال ۲۰۰۷ و مدرک کارشناسی ارشد مهندسی اطلاعات و ارتباطات را در سال ۲۰۱۰ دریافت کرد.

او در سال ۲۰۰۸ تعدادی از همکلاسی‌های خود را گرد هم آورد تا به جمع‌آوری داده‌های مرتبط با بازارهای مالی بپردازند. این گروه همچنین با استفاده از فناوری ماشین یادگیری به بررسی وضعیت معاملات کمی پرداخت. این اتفاق در اوج بحران مالی ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ رخ داد. لیانگ ونفنگ پس از نقل مکان به آپارتمانی ارزان قیمت در سیچوان، شروع به بررسی راه‌های استفاده از هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف کرد، اما همه آنها با شکست روبه‌رو شد تا اینکه استفاده از این فناوری در حوزه مالی را آغاز کرد. در سال ۲۰۱۳ او تلاش کرد تا فناوری هوش مصنوعی را در معاملات کمی ادغام کند، پس با همکاری یکی از همکلاسی‌هایش، شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری «هانگژو هاکبی» را تأسیس کرد. معاملات کمی، نوعی استراتژی بازار است که در آن، برای شناسایی و اجرای فرصت‌های سرمایه‌گذاری از مدل‌های ریاضی و آماری استفاده می‌شود.

لیانگ ونفنگ در سال ۲۰۱۶ شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری «نینگبو های-فلایر» را تاسیس کرد و در سال ۲۰۱۹ نیز برای بررسی الگوریتم‌های هوش مصنوعی و کاربردهای اصلی آن، شرکت هوش مصنوعی های-فلایر را پایه‌گذاری کرد. امروز ارزش دارایی‌های تحت مدیریت این شرکت به بیش از ۱۰ میلیارد یوان رسیده است. در می ۲۰۲۳ او از راه‌اندازی DeepSeek خبر داد و در همان ماه اعلام کرد که قبل از اعمال محدودیت صادرات تراشه‌های هوش مصنوعی شرکت آمریکایی انویدیا به چین، موفق شده ۱۰ هزار تراشه را خریداری کند. در جولای ۲۰۲۴ او نسل دوم DeepSeek را عرضه کرد که به آغاز جنگ قیمت هوش مصنوعی در چین منجر شد. نهایتاً در ژانویه ۲۰۲۵ نسل جدید این فناوری با نام DeepSeek-R۱ معرفی شد که انقلابی در عرصه هوش مصنوعی بود و شرکت‌های فناوری آمریکایی را به چالش کشید. این مدل که دارای قابلیت‌های پیشرفته است، به مراتب ارزان‌تر از مدل‌های گران‌قیمت آمریکایی است. عرضه این فناوری نه تنها شرکت‌های بزرگ آمریکایی همچون OpenAI را با چالش روبه‌رو کرده، بلکه حتی رئیس جمهور آمریکا را نیز به هراس انداخته است. دونالد ترامپ در سخنانی، توسعه این هوش مصنوعی چینی را خطر بزرگی برای سلطه آمریکا در حوزه فناوری دانسته بود.

مدل‌های DeepSeek، متن‌باز و رایگان هستند و کاربران می‌توانند مدل‌های سبک‌تر را روی سیستم‌های معمولی اجرا کنند. برخلاف همتایان آمریکایی که استفاده‌ رایگان از آنها با محدودیت‌های زیادی روبه‌رو است، این فناوری چینی کاملاً رایگان بوده و از زبان فارسی نیز به‌خوبی پشتیبانی می‌کند. از همه مهم‌تر، این چت‌بات تحریم نیست و می‌توان بدون تغییر آی‌پی به آن دسترسی داشت.

  • حبیب علیزاده - روزنامه‌نگار

  • شماره ۵۸۱ هفته نامه اطلاعات بورس

کد خبر 518337

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =