با این مبلغ در بورس کالا نقره بخرید

رییس اداره توسعه کالایی بورس کالای ایران جزییات و نحوه معامله گواهی سپرده کالایی شمش نقره در بورس کالا را تشریح کرد.

به گزارش «صدای بورس»، با هدف توسعه ابزارهای سرمایه‌گذاری در بازار مالی بورس کالای ایران، معاملات گواهی سپرده شمش نقره از ۲۰ آذرماه امسال، آغاز شد. نقره از دارایی‌های گرانبها در بازار جهانی و داخلی است و یکی از مقاصد اصلی سرمایه‌گذاری امن به خصوص در زمان تشدید تنش‌ها و افزایش بحران‌های اقتصادی و غیراقتصادی محسوب می‌شود که طی یکسال اخیر بازدهی قابل قبولی را نسبت به سایر بازارها به خود اختصاص داده است. بازار معاملات گواهی سپرده نقره در حالی به تازگی راه‌اندازی شده است که پیش‌تر تجربه راه‌اندازی بازار معاملات گواهی سپرده طلا، در بورس کالا وجود داشت. سرمایه‌گذاری در بازار نقره در قالب ورود به معاملات گواهی سپرده این فلز گرانبها به دلیل سهولت در انجام معامله، عدم نیاز به نگه‌داری دارایی فیزیکی و معافیت از مالیات بر ارزش افزوده، نسبت به خرید نقره فیزیکی دارای مزیت است. ضمن آنکه با خرید هزار گواهی سپرده نقره از بازار مالی بورس کالا امکان تحویل یک شمش نقره یک کیلوگرمی وجود دارد. محبوبه اسکندری، رییس اداره توسعه کالایی بورس کالای ایران، در گفت و گو با «صدای بورس»، به سوالاتی در خصوص ماهیت، نحوه سرمایه‌گذاری، میزان استقبال و همچنین سایر جزییات مربوط به بازار گواهی سپرده شمش نقره، پاسخ داد؛ مشروح گفت و گو با وی را در ادامه می‌خوانید.

در ابتدا در خصوص ماهیت گواهی سپرده شمش نقره، که ۲۰ آذرماه امسال در بورس کالای ایران راه‌اندازی شد توضیح بفرمایید.

گواهی سپرده کالایی یک ورقه اوراق بهادار است که بر مبنای یک کالا که در یک انبار سپرده شده است، صادرمی‌شود. معاملات گواهی سپرده کالایی با تصویب دستورالعمل مربوط به این ابزار از سال ۱۳۹۴ در دستور کار قرار گرفت و در گام اول این معاملات با دارایی پایه سکه طلا و در قالب صدور گواهی سپرده کالایی سکه ، کلید خورد.

در این راستا، با برنامه‌ای که بورس کالای ایران برای توسعه این ابزار دارد،دارایی‌های پایه جدید را برای صدور گواهی سپرده کالایی کاندید کردیم؛ با این هدف که بتوانیم این ابزار را بر روی این دارایی‌های پایه راه‌اندازی کنیم. در این مسیر برای صدور گواهی بر مبنای یک سری از دارایی‌های پایه، محدودیت‌هایی نیز داشتیم . یکی از محدودیت‌ها، ابهامی بود که در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده آن دارایی‌ها وجود داشت که خوشبختانه با تصویب قانون تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها در اوایل امسال این ابهام هم برطرف شد و با این اقدام، در حال حاضر ما دارایی‌های پایه متنوعی را می‌توانیم برای راه‌اندازی ابزار گواهی سپرده کالایی داشته باشیم. گواهی سپرده شمش نقره اولین دارایی پایه بورس کالا برای راه‌اندازی این بازار بر مبنای قانون جدید است.

نقره در سایر بورس‌های کالایی دنیا هم در قالب ابزار مالی و مشتقه معامله می‌شود و جزو فلزات گرانبهایی است که معاملات آن در سطح وسیعی انجام می‌شود.بورس کالا هم مطالعاتی در این حوزه آغاز کرد و این مطالعات مبنای راه اندازی بازار معاملات گواهی سپرده نقره در بازار سرمایه شد. نقره به دلیل جذابیت‌های اقتصادی ناشی از نوسانات قیمتی آن در بازار جهانی و داخلی می تواند به عنوان یک ابزار مکمل در جهت متنوع سازی سبد دارایی اشخاص به کار گرفته شود. در واقع علاوه بر شمش طلا، سکه، زعفران و سایر کالاهایی که در بازار گواهی سپرده بورس کالا معامله می‌شوند، نقره هم می‌تواند به توسعه این بازار کمک کند.

مردم چگونه می‌توانند از بورس کالا، به معاملات گواهی سپرده نقره وارد شده و اقدام به خرید و فروش کنند؟

برای معامله هر ابزاری در هر بورس اولین قدم دریافت کد معاملاتی است؛ در بورس کالا هم رویه به همین ترتیب است و اولین اقدام که مشتری باید انجام دهد دریافت کد بازار مالی از بورس کالا است. برای مشتریان حقیقی، دریافت کد به صورت آنلاین امکان‌پذیر است و شرکت‌های کارگزاری این درگاه را ایجاد کرده‌اند و مشتریان حقیقی می‌توانند از این طریق اقدام به دریافت کد بازار مالی بورس کالا کنند که درکمتر از ۲۴ ساعت این کد برایشان صادر می‌شود.

پس از دریافت کد، سرمایه یا وجهی که قرار است با آن خرید انجام دهند را به حساب کارگزاری خود واریز می‌کنند. شرکت کارگزاری این وجه را به حساب عملیاتی بورس کالا منتقل می‌کند و حساب مشتریان در سامانه معاملاتی شارژ می‌شود و می توانند از این طریق اقدام به خرید کنند. در آن سمت هم عرضه کنندگانی هستند که شمش نقره دارند و مایل هستند تا آن را در بازار گواهی سپرده کالایی به فروش برسانند؛ آن ها می‌توانند با رعایت ترتیبات بورس کالا برای دریافت این شمش‌ها، آن ها را به خزانه بورس کالا تحویل دهند و وارد این بازار شوند و گواهی سپرده کالایی خود را به فروش برسانند.

کف و سقف سرمایه‌گذاری در این بازار چه میزان است؟ آیا سرمایه‌گذارهای حقیقی و حقوقی برای معامله در این بازار محدودیتی دارند؟

یک سری محدودیت‌ها مانند بازارگواهی سپرده شمش طلا برای بازار گواهی سپرده شمش نقره هم وجود دارد که فعلا و تا اطلاع ثانوی تا زمانی که بازار، قدری توسعه پیدا کند و ما تحلیلی از روند فعالیت مشتریان به دست آوریم، ادامه خواهد داشت. همچنین براساس این فعالیت‌ها ممکن است تغییراتی هم در این محدودیت‌ها اعمال شود. در حال حاضر محدودیتی که برای اشخاص حقیقی وجود دارد، شامل سقف مجاز معامله ۵۰ کیلوگرم دارایی معادل ۵۰ هزار گواهی سپرده کالایی سرمایه گذاری شمش نقره است. همچنین، فعلا اشخاص حقوقی مجاز به حضور در این بازار نیستند ولی صندوق‌های کالایی که مجوز این معاملات را دارند وبازارگردانانی که روی این نماد فعالیت می‌کنند، مجاز به خرید و فروش در این نماد هستند. واحد معاملاتی گواهی سپرده شمش نقره یک گرم نقره است؛ بنابراین همه اشخاص می‌توانند با سرمایه‌ کمتر از ۱۰۰ هزار تومان اقدام به ورود به بازار معاملات گواهی سپرده شمش نقره کنند.

در معاملات گواهی سپرده شمش نقره روند مالیاتی به چه صورت است؟ آیا اشخاص باید از بابت این معاملات به دولت مالیات بدهند؟

معاملات، صدور، ابطال و نقل و انتقالات همه ابزارهای مالی براساس قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف است. گواهی سپرده کالایی هم جزو همین ابزارها است و از این معافیت برخودار است اما هنگامی که شخص بخواهد کالا را از انبار تحویل بگیرد، نصاب تحویل کالا از انبار را باید داشته باشد که در گواهی سپرده کالایی شمش نقره معادل هزار گواهی یا یک کیلوگرم شمش نقره است و می‌تواند درخواست تحویل کالا را به بورس کالا ارائه بدهد. در آنجا چون شخص کالا تحویل می‌گیرد، براساس قیمت اعلامی خرید خود، مالیات برارزش افزوده را به سازمان امور مالیاتی پرداخت می‌کند و بعد می‌تواند کالا را دریافت کند.

معاملات گواهی سپرده کالایی شمش نقره از ۲۰ آذرماه امسال در بورس کالای ایران آغاز شد؛ تا به امروز، عملکرد و میزان استقبال مشتریان از این بازار چگونه بوده است؟

براساس آنچه در روزهای ابتدایی راه‌اندازی این بازار شاهد بوده‌ایم و همچنین براساس تماس‌های شرکت‌های کارگزاری برای اضافه شدن مشتریان جدیدبه سامانه معاملات، استقبال از معاملات گواهی سپرده کالایی شمش نقره از همان روز بازگشایی این بازار در ۲۰ آذرماه بسیار خوب بوده و فکر می‌کنم حتی از استقبال مشتریان از گواهی سپرده شمش طلا هم بیشتر بود؛ یعنی در این مدت کوتاهی که بازار راه‌اندازی شده تعداد قابل قبولی از سرمایه‌گذارها به این معاملات ورود کرده‌اند. براساس برآوردها، در ۵ روز ابتدایی راه‌اندازی بازار گواهی سپرده شمش نقره از ۲۰ تا ۲۵ آذرماه، بیش از ۵۸۰ کیلوگرم شمش نقره مورد معامله قرار گرفته است که هم به لحاظ حجم کلی و هم از نظر تعداد مشتریان، استقبال خوبی محسوب می‌شود.

در حال حاضر این بازار چند عرضه کننده دارد؟

بازار گواهی سپرده شمش نقره را با دو عرضه کننده شروع کردیم. در واقع، تا روز افتتاحیه که ۲۰ آذر بود دو عرضه کننده، شمش های نقره را تحویل بورس کالا داده بودند، این شمش ها در انبار بورس کالا سپرده شده بود و به پشتوانه آن ها معاملات آغاز شد. البته هم اکنون درخواست عرضه شمش نقره از سوی عرضه کنندگان دیگری نیز مطرح است. همچنین هم اکنون یک شرکت دیگر هم به این دو عرضه کننده اولیه اضافه شده است که یک شرکت از بخش خصوصی است و انتظار می‌رود تعداد عرضه کننده‌ها و کسانی که تمایل دارند شمش نقره خود را به بازار عرضه کنند ، به مرور افزایش پیدا کند.یعنی بازار هم از سمت عرضه و هم تقاضا در حال توسعه است.

در حال حاضر بازار معاملات گواهی شمش نقره یک نماد معاملاتی دارد؛ برنامه‌ای برای اضافه شدن نمادهای جدید دارید؟

در بورس کالا، سیاست‌گذاری به این صورت است که روی هر دارایی پایه صرفا یک نماد داشته باشیم و دارایی پایه استاندارد شده را در آن نماد مورد معامله قرار دهیم تا علاوه بر اینکه عمق نماد افزایش پیدا می‌کند نقدشوندگی آن هم بیشتر شود و سرمایه‌گذاران هم اطمینان خاطر داشته باشند که روی نمادی معامله می‌کنند که در هر زمانی که اراده کنند، می‌توانند خرید و فروش انجام دهند.تعدد نماد معاملاتی عمدتا معاملات را کم عمق می‌کند و امکان نقدشوندگی را کاهش می‌دهد اما ما با استانداردسازی دارایی پایه می‌توانیم هم عمق نماد معاملاتی را بیشتر کنیم و هم نقدشوندگی آن را افزایش دهیم.

هاجر شادمانی _خبرنگار

کد خبر 511791

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =